Ресторант на седмицата: Captain Cook

| от Спонсорирано съдържание |

Хората, които често ядат морски дарове, са по-дружелюбни и много по-спокойни – звучи ви почти като заклинание за позитивно мислене, но всъщност има обективни причини за това наше твърдение.

Храни като лангустата доказано намаляват стреса и нервното напрежение – тези почти чудотворни свойства се дължат на наличието на витамин В и на непознатия, но много полезен витамин РР – елемент, който регулира дейността на висшата нервна система, влияе благотворно върху процесите на храносмилане, защитава сърдечносъдовата система, разширява съдовете, нормализира нивото на холестерина и способства за процесите на детоксикация в организма.

С други думи назидателните реплики от детството ни, че “рибата е храна за мозъка” не са били празни приказки (за разлика от историите за морковите и зрението).

Внимание заслужават и други ценни вещества в морските дарове като магнезий, мед и фосфор. Широко популярен факт е, че при досега си с кислород фосфорът свети, но малцина са наясно че фосфорът има важна роля в обмена на енергия и въглехидрати. Фосфорът помага и за усвояването на витамините от група В.

Ако написаното дотук ви се струва прекалено сложно, можем да го кажем и по-просто – каним ви на рибен ресторант в Captain Cook.

Като хора, които нямат време за нищо, още по-малко за готвене, можем да кажем най-отговорно, че познаваме заведенията в София по-добре от съдържанието на шкафовете си в кухнята.

От създаването си досега Captain Cook успява да направи най-важното нещо за един ресторант – да държи постоянно ниво на качеството на храната.

Менюто е добре организирано. Отбелязваме това, защото няма по-досадно нещо от меню с размерите на “Война и мир”, в което има толкова много избор, че чак няма избор.

От 2013 година Captain Cook в София се намира в хотел Кемпински, сега Маринела.

Дизайнът на заведението е много характерен – в центъра на ресторанта има бар, който наподобява истински кораб. На втория етаж акцентът е върху детайлите – светлини, окачени стари корабни карти и истински мачти.

Някои от предметите са напълно автентични и са свързани с пътешествията на реално съществувалия английски мореплавател Джеймс Кук.

Ако трябва да ви препоръчваме храни, които да не пропускате започваме с червени скариди Гамба Роха на BBQ – с това попадате директно в рая на морските дарове. Говорим за най-високия клас скарида, която може да се купи в света. Обитава топлите части на източния Атлантик. Внос е от Португалия.

Обърнете внимание и на домашно пушения жълтоперест тон – много приятен, деликатен и едновременно с това наситен вкус.

Можете да опитате и плато морски дарове върху лед – лангуста, лангустини, скариди Ванамей, скариди Гамбон и стриди, поднесени със специално подбрани сосове.

sliper lobster

Попитайте и за Слипър Лобстър – крехко месо от омар, поднесено със сол Малдон и магданозено песто. Kрехкото месо на омара се пече внимателно на барбекю, на горна скара, директно върху решетката само от страната на черупката. Самата черупка е изключително здрава и запазва цялостта си около 100-120 милиона години. Месото се нарязва на фини парчета.

Можем да продължим още дълго, но все пак ви препоръчваме да си направите резервация. Не пропускайте да попитате за вино, има доста добра селекция, а сервитьорите ще ви посъветват компетентно.

Ако ви е интересно къде си прави срещите Иво Андонов от “Под прикритие”, качете се на втория етаж и завийте вдясно, точно преди рояла.

 
 
Коментарите са изключени за Ресторант на седмицата: Captain Cook