Рекордите на Гинес – новият национален спорт

| от Цветелина Вътева |

Имаше време, в което „да поставиш рекорд“ значеше нещо, а да влезеш в книгата „Рекордите на Гинес“ беше постижение, равно с това да вземеш Оскар, Нобел или Пулицър. Преди три дни в София бе поставен рекорд за най-дълъг парад от автомобили Ford на планетата. Два месец по-рано пък, Варна подобри рекорда за „най-голяма ДНК верига, съставена от хора“.

Книгата „Рекордите на Гинес“ е пълна с неловки рекорди от типа на „най-надценена знаменитост“ (Парис Хилтън) и „най-пробитата жена в света“ (Илейн Дейвидсън). От своя страна, размиването на понятието „що е то рекорд“ даде тласък на всевъзможни претенденти за някакво отличие да се опитват да влязат в „Книгата“ като „най-високият мъж, качил Черни връх, облечен с рокля на зелени точки“ и „жената с най-много косми на квадратен милиметър от прасеца надолу“.

Малко история

Книгата „Рекордите на Гинес“ се ражда от будния ум на сър Хю Бивър – управител на пивоварната Гинес, който е въвлечен в спор коя е най-бързата дивечова птица в Европа: златистата булка или яребицата. На сър Бивър бързо му просветва, че подобни спорове се водят всяка вечер в хилядите кръчми в Ирландия и Британия, но изследването на наличната справочна литература е недостатъчно за разрешаването им. Скоро след това, той създава Книгата за рекорди на Гинес, чийто първи вариант е отпечатан през август 1954г. в 1000 копия. След създаването на книгата изданието от август 1955 г. достига върха на британската класация за най-продавани книги още преди Коледа. На следващата година само в САЩ са продадени 70 000 копия. След изненадващо огромните продажби книгата започва да се преиздава, като накрая се стига до текущото положение – по една нова редакция всяка година, издавана през октомври, за да съвпадне с периода на пазаруване за Коледа. Братята Макуиртър продължават да я издават в продължение на дълги години. Единият от братята е убит от Ирландската Републиканска Армия през 1975г. Другият участва в телевизионно шоу, в което деца му задават въпроси за различни световни рекорди.

Негативните тенденции

Няколко световни рекорда са били дисквалифицирани поради етични съображения. Например, рекордът за „най-дебела котка“ подтикнал хиляди собственици да угояват бедните животни до пръсване, за да го подобрят. Рекордът за свободно гмуркане не е публикуван заради опасността, на която могат да се подложат хората, искащи да го счупят. През 1991 отпадат рекордите по надяждане и надпиване от съображения за здравето на участниците, както и от последващи съдебни искове. Някои категории са затворени за бъдещи претенденти защото рекорда до момента се смята отвъд нивото на допустимост за здравето на човека. Има случаи, когато такива категории са били отваряни повторно. Например гълтането на мечове е затворена през 1990, но през 1998 трима претенденти биват допуснати до състезание в тази категория.

Най-абсурдните рекорди от миналата година

През 2015г. в „Книгата“ влязоха Ник Щоербел с най-дългия език, Нанси Зайфкер, която изстреля най-дългата стрела с лък с краката си и магарето Ромул, което бе записано като най-високото магаре в света.

Надпреварата за Гинес, от отбелязване на постижения, които маркират границите на човешките възможности и излизането извън тях, се превърна в мерене на креативност кой ще измисли по-идиотски рекорд. Тук там, се срещат идейни хрумки, които могат да предизвикат ако не възхищение, то поне двусекундна усмивка. Уви, сред опитите за поставяне на рекорд се срещат и твърде много неща, които провокират единствено онова особено усещане за „срам вместо другия“.

И преди да сме поставили рекорд за най-тъпа статия на планетата, ви даваме няколко свободни предложения за рекорд на Гинес, в случай че все пак изкушението да сте „най“ е твърде свирепо.

  • Станете най-многодетната червенокоса майка зодия Овен
  • Бъдете първият плешив мъж, изял най-голямо количество сръбска скара през ноември
  • Издирете планинския водач, изял най-голямо количество чесън за минута
  • Намерете рибата с най-много люспи в Искъра
  • Станете най-противният колекционер на изсъхнали карфиолчета от царска туршия
 
 
Коментарите са изключени за Рекордите на Гинес – новият национален спорт