shareit

Ratio 2017 показва как научната фантастика се превръща в научен факт

| от chronicle.bg |

Законите на роботиката, връзка между хора на ниво съзнание, машини, които мислят и учат сами – все теми познати на феновете на фантастиката. Днес повече от всякога е възможно те да се превърнат в реалност – и затова те са част от програмата на форума за популярна наука Ratio, организиран с подкрепата на Zoiper. Събитието ще се състои на 10 юни и ще срещне публиката с български и чуждестранни лектори, които говорят за наука ангажиращо и на достъпен за всеки език.

Програмата ще започне с канадския писател-фантаст Питър Уотс. Той е познат като автор на sci-fi романи, например „Отвъд разлома” и „Слепоглед”, но името му стои и под научни статии, публикувани в престижни научни издания като Journal of Theoretical Biology. По време на Ratio Питър Уотс ще говори за някои от най-контраинтуитивните открития около същността на съзнанието, а основна част от темата ще са интерфейсите за връзка мозък-мозък. Ще стане дума и за проекта Neuralink на Илън Мъск.

След него на сцената ще излязат д-р Марин Пенков и д-р Боян Иванчев, основатели на Българска невро-когнитивна лаборатория ООД. Двамата изследват психологически механизми с помощта на функционален ядрено-магнитен резонанс (фЯМР). Тяхната тема е насочена към невроикономиката – наука, която разглежда механизмите за вземане на решения в условия на риск и неопределеност. Тези знания и умения могат да бъдат приложени както на индивидуално ниво, така и при компании, за да подобрят доходността на управляваните активи и да предотвратят ирационалните решения.

Третата тема на Ratio отново е свързана с интелекта, но този път – с изкуствения интелект. Ще стане дума за това какви обществени промени ще наложи автоматизацията с ИИ, дали роботите един ден ще се превърнат в наши противници, каква е съдбата на хората като биологичен вид. Тези неизвестни ще се обсъждат от Константин Василев и Никола Тошев, програмисти със слабост към изкуствения интелект.

Ratio ще бъде сцена и за най-младия участник в историята на събитието до днес – 17-годишния Мино Караджов. Той е носител на няколко награди от международни конкурси. Една от тях е на NASA за идея как космическият апарат ExoMars може да се оптимизира и да повиши ефективността си до 12 пъти. По време на Ratio Мино ще представи своя проект за квадрикоптер, екипиран с камера и инфрачервени сензори, който предизвестява за лавинна опасност и помага за спасяването на човешки животи в планината.

В края на Ratio всички лектори ще участват в дискусионен панел за развитието на технологиите и тяхната роля в бъдещето, а след това ще отговорят на въопроси от публиката.

Шестото издание на Форума за популярна наука Ratio ще се състои на 10 юни от 10:00 часа в Sofia Event Center (бул. Черни връх 100). Събитието се организира с генералната подкрепа на компанията за комуникационен софтуер Zoiper. Партньори на Ratio са още SiteGround и Dreamix. Повече информация можете да намерите на ratio.bg/forum2017.

 
 
Коментарите са изключени за Ratio 2017 показва как научната фантастика се превръща в научен факт