shareit

Путин с упрек към България и ЕС заради „Южен поток“

| от chronicle.bg |

България и ЕС не позволиха да реализираме „Южен поток“. Това каза руският президент Владимир Путин в интервю за руската агенция Интерфакс преди посещението си в Турция за срещата на Г-20.

„Известно е, че ЕС и България торпилираха реализацията на „Южен поток“ и не ни дадоха възможност да реализираме този проект. В същото време той, безусловно, съответстваше на интересите на България, а и на цяла Южна Европа“, каза Путин.

В интервюто Путин отрича проектът „Турски поток“ да е загубил динамика и посочва, че няма как толкова мащабен проект да се осъществи и съгласува за един час, а всички подробности предстои да се решат съвместно от руските и турски преговарящи.

„Най-важното е, че този проект напълно отговаря на интересите на Русия и Турция. В това ние сме напълно съгласни с моя турски колега Реджеп Тайип Ердоган“, каза Путин.

Той добави, че „Турски поток“ ще позволи на руския природен газ да преминава турско-гръцката граница, фактически – границата със ЕС. „Тук ще могат да купуват руски газ европейските потребители. А страните, които се отказаха от участие в строителството на новия енергиен маршрут, ще пресмятат изгубените ползи“, подчерта Путин.

Междувременно стана ясно, че при срещата на Г-20 в Анталия този уикенд няма да бъде подписвано споразумение за „Турски поток“.

Проектът с капацитет от 63 милиарда куб.м. газ замени „Южен поток“. Той беше обявен на 1 декември 2014 г. по време на визитата на Путин в Анкара, когато руският президент обяви, че се отказва от строителството на „Южен поток“ заради юридическите пречки, изтъквани пред проекта от ЕС и България. Все още обаче няма официално постъпило искане за прекратяване на проекта, заради което България продължава да го обгрижва.

 
 
Коментарите са изключени за Путин с упрек към България и ЕС заради „Южен поток“