Една от причините червените и черните плодове да са повече в природата е, че птиците ги предпочитат, показа китайско изследване, предаде АФП. Птиците имат идеално зрение за цветове. Те имат общи интереси с плодовете – птиците ги ядат и разнасят семките на растенията.
Китайски учени провериха тази хипотеза в тропическа Азия, където хранещите се с плодове птици са най-разнородни. Те сравниха поведението на уловени диви птици от четири вида с това на представители на същите видове, отгледани в плен. Освен добре узрелите плодове с различен цвят, са им предлагали и оцветени изкуствени плодове, направени от смес от ябълка, круша, банан, пшенично и царевично брашно – нещо изцяло ново за вкуса на животните. Всички птици предпочитали най-разпространените цветове на плодовете – червените и черните и пренебрегвали зелените. При изкуствените плодове те подбирали първо червените, макар и черното да е по-разпространено в природата.
С БТА