shareit

Психичното здраве у нас e в задния двор на медицината

| от chronicle.bg |

По традиция отделяме малко време за здравето, а отделно по традиция психичното здраве не се възприема като част от здравето на човека. Обществените нагласи към психично болните са все още силно негативни. Това мнение изрази в предаването „Хоризонт до обед“ психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова. Към негативните обществени нагласи по думите й се наслагват активни съпротиви на самата психиатрична общност срещу промените.

Психично-здравното обслужване у нас е в задния двор на медицината. За да се подобри психиатричната грижа и тя да влезе в 21-ви век е необходим регистър – единна информационна система, която да ползват професионалистите и мениджмънтът на системата, обясни д-р Гълъбова.

Системно връщане означава системен отказ за прием на пациенти, коментира още специалистът и подчерта:

Връщането на психиатрични пациенти с мотивация „Няма легла“, не звучи сериозно. Ако няма легла, ръководителят на структурата ще освободи своя кабинет. Говоря съвсем сериозно. Връщането на пациент, който по медицински индикации търси помощ, за мен е недопустимо„.

В интервю за „Хоризонт“ заместник-кметът по здравеопазване и финанси в Столичната община Дончо Барбалов заяви, че подобно връщане на пациенти, които се нуждаят от психиатрична грижа, е недопустимо и увери, че то няма да се случва в бъдеще.

Предстои избор на нов директор на Софийския психо-диспансер. От миналата седмица Софийския диспансер е с нов временен директор до очаквания конкурс. Общинският съвет на града отстрани принудително шефа на диспансера д-р Гълъбина Тарашоева заради системното връщане на пациенти. Така хората, които имат нужда от психична грижа, остават извън обсега й.

 
 
Коментарите са изключени за Психичното здраве у нас e в задния двор на медицината