Пенливото италианско вино „Просеко“ прави в малко село със същото име, макар да не произлиза от там първоначално. В началото видът грозде, от което се прави това вино – глера, се отглежда в малко село до град Триест. Чак през Средновековието, част от сорта е пренесен от хора по на запад, където, смесено с малко видове друго грозде, се получава това, от което днес този район добива пенливото вино.
Много е важно да се знае, че просекото няма нищо общо със шампанското, освен, че и двете са пенливи вина и се правят изцяло от бяло грозде. При просекото обаче, този сорт е глера, и само понякога се добавят по малко от местните сортове „Вердизо”, „Бианкета тревиджана” или „Перера”. Преди около 130 години е измислен начинът на направа на просекото – след като ферментира, се оставя и му се добавят захар и дрожди, за да се газира естествено. По този начин, освен газирано, виното запазва по-силни плодови аромати.
„Просекото“ е газираното вино, което нашият екип препоръчва винаги, при това в коктейл.
Ето една тествана рецепта.
Коктейл с просеко и диня
Продукти
100 мл Просеко, 2 с л сироп бъз, 250 г диня, сок от половин лайм, 2 стръка мащерка, кубчета лед
Приготвяне
Нарежете динята на едри парчета и я сложете в купа. Към нея добавете сиропа от бъз, сока от лайм и 1 стрък мащерка. След това поставете в хладилника и оставете около 2 часа. След това, извадете купата и махнете мащерката, като след това изсипете останалата смес в чаша. Добавете кубчета лед, напълнете с шампанско и гарнирайте с пресен стрък мащерка и парче диня.