shareit

Пролет в германско-гръцките отношения

| от |

Марсел Фюрстенау, „Дойче Веле“

В играта на покер, в която съдбата на Гърция виси на косъм, федералният канцлер Ангела Меркел държи всички козове. Но настъпи времето да се размеси колодата с карти отново и да се опитаме да намерим реално решение на проблемите на Атина.

Тези, които смятат Европейският съюз единствено и само за бюрократично чудовище, най-вероятно не се интересуват от съдбата на Гърция. Тези, които смятат, че въвеждането на общоевропейската валута е политически и икономически провал и грехопадение, се молят за окончателния крах на гръцката икономика и се надяват, че еврото също ще бъде погребано под нейните руини. Такава е гледната точка на циниците, егоистите и националистите.

Ужасните сценарии за това какво подобно развитие може да означава за ЕС като цяло, и за отделните страни-членки се появяват от самото начало на дълговата криза, връхлетяла европейските страни преди повече от 5 години назад. Но това са само спекулации и предположения без каквато и да било конкретност и яснота.

В същото време абсолютно реални са последиците от кризата и опитите да се справим с тях. Гърция се намира в бедствено финансово положение, гърците са озлобени и се чувстват оскърбени. Страните-кредиторки, Европейската централна банка /ЕЦБ/ и Международния валутен фонд /МВФ/ вече започват да губят търпение. Това стана още по-очевидно, след като в Атина на власт дойде просоциалистическо правителство. Никой вече не призовава към отговорност Нова демокрация и ПАСОК, които в продължение на десетилетия съсипваха икономиката на страната. Търсенето на грешките в миналото няма да избави Атина от проблемите. Сега са необходими практични и справедливи решения в интерес на народа.

Игра на покер с миналото

Съдбата на проекта обединена Европа е свързан с Гърция много по-тясно, отколкото някои смятат. Ако не беше така, Брюксел отдавна щеше да спре да организира една след друга кризисни срещи. Но играчите, които са седнали на европейската маса за покер, знаят, че в най-лошия случай ще загубят всичко. Фалитът на Гърция ще бъде равносилен на невръщане на милиарди кредити.

Германия като главен кредитор в този случай щеше да понесе най-големите загуби. Така че не би било зле Ангела Меркел да протегне ръка за помощ на своя колега Алексис Ципрас. Впрочем, това може да се очаква и от самия Ципрас. И ако впечатлението, което се създаде у всички след визитата на гръцкия премиер в Берлин, отговаря на действителността, то стремежът към сътрудничество се наблюдава и при двете страни.

Ако е истина това, че във всеки разговор са важни не само думите, колкото самият тон, то може да се отбележи, че изказванията на Меркел и Ципрас за пресата звучаха в унисон. Те високо оцениха приятелските отношения, създадени между народите на двете страни след Втората световна война.

В същото време финансовите претенции на Гърция за нацистките престъпления, за които много се говори, не намират съчувствие в днешните управляващи в Берлин. По време на визитата си Ципрас въпреки това подчерта, че става преди всичко за етично-моралната, а не финансовата страна на въпроса. Може би именно политически коректният тон ще може да приведе в движение цялата машина и ще бъде намерено дългосрочно решение за дълговата криза като се отчете историческата отговорност.

Повече никакви маркирани карти

Германският канцлер винаги мисли за бъдещето. Тя знае, че правителството в Атина остро се нуждае от допълнително време, за да си поеме глътка въздух. Ципрас, от своя страна, знае, че именно Меркел – на фона на икономическото и политическо влияние на Германия – има най-силните козове в тази игра. На косъм виси бъдещето не само на Гърция, но и на цяла Европа. Ако това взаимно разбирателство доведе до това, че стане ясно – времето на маркираните карти и мошеничеството е минало, то тогава този амбициозен проект под названието ЕС ще получи реален шанс.

Необходимо е да се преодолеят исторически създалите се стереотипи, напълно прав е в своя призив Ципрас. Макар че някои клишета могат да бъдат и полезни. Например това, че в Гърция винаги има хубаво време. В края на пресконференцията Ципрас се пошегува, че той е докарал в Берлин пролетта – слънцето и топлината. Именно подобна атмосфера трябва да цари и в отношенията между двете страни, добави той. Какво пък, да му пожелаем късмет! /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Пролет в германско-гръцките отношения