Прокурори искат 26 г. затвор за капитана на „Коста Конкордия“

| от |

Италиански прокурори поискаха Франческо Скетино, капитан на лайнера „Коста Конкордия“, да бъде осъден на 26 години и 3 месеца за корабокрушението през 2012, при което загинаха 32 души.

„Тази присъда не е преувеличена. Франческо Скетино излъга пресата, съда, морските власти. Той не пое отговорност и няма данни в негова полза от началото на процеса, започнал през 2013 г.“, заяви прокурорката Мария Наваро пред съда в град Гросето, провинция Тоскана, допълвайки, че мъжът, наричан от медиите „капитан Страхливец“ е виновен за причиняване на корабокрушение и е изоставил кораба, преди всички пътници да бъдат спасени.

54-годишният Скетино е обвинен в забавяне на заповедта за напускане на кораба след удар в скали край италианския остров Джилио на 13 януари 2012 г. по време на рискована маневра и в напускане на кораба преди много от пътниците да бъдат спасени.

Корабът с 4 229 пътници от 70 страни на борда се наклонил, правейки невъзможно пускането на повечето спасителни лодки веднага след вдигането на тревога.

Наваро поискала Скетино да лежи 14 години за причиняване на смъртта на много хора, 9 години за причиняване на корабокрушение, 3 години за изоставяне на кораба и 3 месеца за това, че не е информирал властите за инцидента.

„Бог да се смили над Скетино, защото ние няма да го направим“, казал прокурорът Стефано Пиза в заключителната си реч.

Бившият капитан твърдял, че е забавил повикването на помощ, защото е знаел, че вятърът ще насочи кораба към сушата и е бил принуден да напусне кораба, след като паднал, когато той се наклони, като е бил хвърлен в спасителна лодка, която го отнесла до брега.

Очаква се присъдата да бъде произнесена не по-късно от средата на февруари. /АФП, БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Прокурори искат 26 г. затвор за капитана на „Коста Конкордия“