shareit

Прокуратурата разкри схемите за източване на фонда за лечение на деца в чужбина

| от chronicle.bg |

Разследването във Фонда за лечение на деца не се отнася за случаите, изпратени в чужбина.

Основната линия в досъдебното производство е за здравни заведения на територията на България, както и комисионни договори във връзка с провеждащо се лечение. Това каза говорителят на Върховната касационна прокуратура Румяна Арнаудова за разследването, при което бяха задържани 8 души от Фонда.

Тя увери, че в рамките на вчерашната операция действията на прокуратурата няма да доведат до забавяне или затрудняване на процеса по отпускане на средства за лечение на деца.

Събрани са доказателства за корупционни практики, за това че е действала организирана престъпна група, която е извършвала най-общо казано длъжностни престъпления, отчетоха от прокуратурата.

Става въпрос за безстопанственост, престъпления по служба и нецелево разходване на средства от Фонда.

Разследването не е установило искане и получаване на подкупи от родители на деца, които се нуждаят от лечение.

„Имаме данни за друг вид подкуп, но не е от родители на деца, които се нуждаят от лечение“, заяви Арнаудова.

„В хода на разследването се работи в няколко насоки. Събираме доказателства за множество престъпления, извършени от длъжностни лица, които са били назначени във Фонда”, посочи ръководителят на апелативната специализирана прокуратура Даниела Попова.

За сметка на Фонда няколко лекари са пратени на обучение в чужбина, като за това са изразходвани по около 10-12 хиляди евро на човек. Давани са и пари за облекло.

Някои от престъпленията се отнасят до сключване на неизгодни договори „с лице, което е било използвано за посредник с чуждестранна болница. Такава възможност в правилника и в подзаконовите нормативни актове няма“, каза Попова.

Според прокуратурата Павел Александров сключил договор с посредническа фирма, която единствена имала право да превозва деца за лечение в Турция. На фирмата били платени 250 хил. лева за една година. Тези средства били описани като разход за лечение на деца

Използван е и апартамент, в който са настанявани деца, лекувани във Франция, а за другите държави са използвани посолствата и според разследващите стойността на разходите е значително по-ниска.

Арестуваният директор на Фонда за лечение на деца в чужбина Павел Александров е сключил договор със своя приятелка – Маргарита Мунос, собственичка на апартамент във Франция, в който били настанявани изпратени за лечение деца. Тя е получила 200 хил. лева от Фонда под формата на наеми, като прокуратурата е установила, че наемната цена била многократно по-висока спрямо пазарните във Франция.

„При спешни случаи са използвани външни експерти за определянето на лечебни заведения, като от списъка на външни експерти с около 40-50 лица, посочени като външни експерти, са използвани предимно трима, които са насочвали децата предимно в клиниките, в които те работят“, коментира Попова.

Тримата експерти, чиито имена засега прокуратурата не съобщава, са дали по около 100 становища, като за всяко от тях са получили по 35 лева. Всички останали експерти в списъка са ползвани най-много веднъж или два пъти.

Разследващите също установили, че Павел Александров представял документи, според които в личния си автомобил зареждал гориво за сметка на Фонда.

Проверка във Фонда е имало преди година. Тогава не са открити нарушения. А след като прокуратурата отказала да образува разследване, министърът на здравеопазването Петър Москов е изпратил около 5000 страници документи.

 
 
Коментарите са изключени за Прокуратурата разкри схемите за източване на фонда за лечение на деца в чужбина

Повече информация Виж всички