shareit

Прочети: Пет хорър книги на седмицата

| от |

С наближаването на Хелоуин, някак ни сърбят ръцете да се занимаваме само с неща, в които има включена поне една вещица или поне нещо свръхестествено.

Затова тази седмица ви предлагаме пет книги, които са едни от любимите ни хоръри. Нови, стари, имаме от всичко. Надявам се да си харесате нещо.

Х.Ф. Лъвкрафт, „Отвъд стената на съня“

Разбира се, че е редно да започнем тази селекция с царя на хорър жанра в литературата. Който е чел Лъвкрафт знае, че той е човек, който може да те уплаши наистина и е създал повече хорър светове от всеки друг писател. Последната му книга издадена у нас съдържа петнайсет непревеждани досега произведения, които ще ви отведат в най-страховитите кътчета на пространството и времето. Вътре ще откриете емблематични разкази на Лъвкрафт, няколко от най-добрите му неща от най-силните му периоди и неща, които може и да не сте чели.

Нийл Геймън, „Океанът в края на пътя“

Много хора не оценяват този роман на Нийл Геймън и предпочитат по-старите му и известни неща. Ние не сме сред тях. „Океанът в края на пътя“ е едно от най-добрите нови неща, които Геймън е писал. Историята, както винаги при британеца, е объркана и трябва да се следи внимателно. Мъж си спомня за детството си, когато се запознава с най-странното малко момиченце на света и с група чудовища, които живеят в едно на нищо не приличащо езеро. Търпението с този роман се отплаща накрая.

Стивън Кинг, „Сияние“

Този роман е тук, защото първо, Стивън Кинг също е цар на хоръра, спор няма, второ, това е едно от най-добрите му неща все още и трето, книгата получава ново издание у нас. Филмът на Кубрик по романа, колкото и да е прекрасен е доста различен от произведението на Кинг. А онова, което най-много ценим в този мъж с най-страшните мисли на света е великолепният му стил и начин да те плаши без дори да се старае. Препоръчваме.

Томас Харис, „Мълчанието на агнетата“

Да, знаем, че всички сте гледали филма. Да, знаем, че Антъни Хопкинс е прекрасен и все пак… има неща, които трябва да се прочетат и никога няма да съжалявате, че сте го направили. „Мълчанието на агнетата“ на Харис е едно от тях. Втората книга от четирилогията за Ханибал Лектър е и сигурно най-доброто произведение на Харис. Ако сматяте, че филмът е бил страшен, значи не сте видели нищо.

Дафни дю Морие, „Ребека“

Сред тази компания от мъже е редно да има поне една жена. Честта се пада безспорно на Дафни Дю Морие. Любимата писателка на Хичкок е написала някои от най-прекрасните хорър класики в модерната литература. Това е последният роман от нея издаден у нас. Естествено, че той е филмиран от Хичкок. „Ребека“ – историята на жена обсебена от мъртвата първа жена на съпруга си – е книга, която се чете на един дъх. А после може да видите и филмовата класика.

 
 
Коментарите са изключени за Прочети: Пет хорър книги на седмицата

Повече информация Виж всички