shareit

Проблем с детските ваксини от Турция

| от chronicle.bg |

Детските ваксини „Еувакс“ и „Пентаксим“, внесени от Турция, не са разрешени за употреба в България. Това обяви заместник-главният прокурор Ася Петрова. Тя посочи, че проверката по темата е започнала на 26 октомври 2015 година.

„Нашите изводи и заключения почиват включително и на становище на Изпълнителната агенция по лекарствата, в което изрично е отбелязано, че и двете ваксини не са разрешени за употреба в страната. Бих искала да уточня, че се касае за ваксини, които не са разрешени за употреба, а не за опасни за здравето ваксини“, каза още Петрова.

Проверка на Върховната административна прокуратура, извършена заради медийни публикации по темата, показва, че ваксината „Еувакс“ срещу хепатит Б не е била прилагана и всички внесени дози са в складовете на здравното министерство. Турската „Пентаксим“ обаче вече втори месец тя се използва за имунизиране на бебетата.

Министърът на здравеопазването Петър Москов категорично отрече ваксината“Пентаксим“ да е забранявана или опасна.

Изнесената информация в последните дни в различни медии, че петвалентната ваксина за задължителна имунизация на новородените деца „Пентаксим“ не отговаря на никакви критерии – е лъжа, заяви министърът в отговор на журналистически въпрос след заседнието на Министерски съвет днес.

„Тук съм, за да кажа много ясно и категорично, че изнесената информация в последните дни в различни медии за петвалентната ваксина „Пентаксим“, която е част от задължителния имунизационен календар на новородените деца, че не отговаря на някакви критерии, някой щял да я забранява, прокуратурата щяла да я спира от употреба, е категорична лъжа“, бяха неговите думи.

Здравното министерство разпространи становище на Изпълнителната агенция по лекарствата, в което пише, че турската ваксина „Пентаксим“ e идентична с произведената във Франция.

Москов уточни пред БНР, че терминът „разрешение за употреба“ всъщност се отнася до разрешението на една фирма да търгува с определен медикамент на територията на страната ни, както и на територията на ЕС. По думите му държавата има право, разписано в закона за лекарствата, както и в Наредба 10 към този закон, чрез който може да закупи един медикамент, ако той е необходим на държавата, но няма търговец, който да го предлага на територията й.

 
 
Коментарите са изключени за Проблем с детските ваксини от Турция