Привърженик на „Ислямска държава“ уби полицай и съпругата му в Париж

| от chronicle.bg |

Неизвестен мъж нападна и рани смъртоносно с острие френски полицай пред дома му в парижкото предградие Манянвил, след което нахлу в къщата и взе за заложници тригодишния му син и съпругата му, която впоследствие също беше убита. Драмата, разиграла се в късните часове на понеделник, завърши със щурм на спецчасти, при който нападателят беше ликвидиран.

По предварителни данни неизвестният мъж е нападнал офицера от полицията, когато той се е връщал от служба. Жертвата е получила около девет прободни рани, в резултат на които полицаят е починал. След това нападателят се е втурнал в къщата му, взимайки за заложници съпругата на убития и тригодишното му дете.

Полицията води преговори с мъжа, но всички опити за диалог претърпяха неуспех. По данни на френските медии спецчасти са щурмували жилището, след като похитителят е написал в социалната мрежа „Туитър“, че е убил един от заложниците. Полицията откри тяло на жена, а тригодишното момче е намерено „в шок, но невредимо“, обясни говорителят на френското вътрешно министерство.

„Не знаем нито самоличността, нито истинските мотиви на този човек“, заяви прессекретарят на ведомството. В медиите обаче се появи информация, съгласно която нападателят е бил съсед на убитата двойка.

Свидетели разказаха пред следователите, че мъжът може би е извикал „Аллах е велик“ докато е намушквал полицейския служител, връщал се у дома след работа. Източник, близък до разследването, твърди, че при преговорите нападателят, е декларирал вярност към близкоизточната групировка „Ислямска държава“.

Всички съмнения за ролята на близкоизточните терористи сякаш изчезнаха малко по-късно. Новинарска агенция, свързана с радикалната групировка „Ислямска държава“, съобщи, че един от членовете й е намушкал смъртоносно френски полицай в парижките предградия, преди да бъде убит в драматична операция на спецчастите.

Базираната малко извън Вашингтон SITE Intelligence Group цитира агенцията Amaq, която съобщава: „Борец на „Ислямска държава“ уби заместник-началник на полицейско управление в град Ле Мюро и неговата съпруга с острие близо до Париж“.

Междувременно френският президент Франсоа Оланд свиква спешна среща с представители на Прокуратурата във връзка с убийството на полицейски служител и съпругата му в парижко предградие. Срещата е планирана за вторник сутринта в резиденцията на държавния глава – Елисейския дворец. Отбелязва се, че разследването на двойното убийство е поверено на антитерористичния отдел на прокуратурата на Париж.

Министърът на вътрешните работи Бернар Казньов изрази съболезнования по повод смъртта на двойката, изтъквайки същевременно професионализма на спецчастите, щурмували къщата, в която нападателят се беше барикадирал със заложниците.

 
 
Коментарите са изключени за Привърженик на „Ислямска държава“ уби полицай и съпругата му в Париж