shareit

Преговорите с непреклонното правителство на Ципрас продължават

| от |

Въпреки проявената от гръцкото правителство твърдост по отношение на проектите за финансиране и реформи, пазарлъците продължават и в понеделник в рамките на визитата на представителите на международните кредитори в Атина два дни преди решаваща среща в Брюксел.

Срещата трябваше да остане тайна, но в крайна сметка около нея се вдигна шум и стана ясно, че в неделя двама пратеници на еврозоната са пристигнали в Атина, за да се срещнат с гръцкото правителство, като по този начин беше подчертано, че диалогът не е прекъснат. С посредничеството бяха натоварени Деклан Костело – представителят на ЕС в тройката ЕС-ЕЦБ-МВФ, която от 2010 година надзирава реформите в Гърция. В Атина той пристигна с Томас Визер – председател на работната група на еврозоната – инстанция, която подготвя срещите на финансовите министри от валутния съюз. Европейски източник вижда в тази мисия знак, че еврозоната се опитва да направи „всичко възможно, за да улесни“ подготовката на извънредната среща на еврогрупата в сряда в Брюксел, на която Атина и кредиторите ще се опитат да намерят общ език във връзка с необходимостта от незабавно финансиране на Гърция пред заплахата от бюджетно задушаване, отбелязват анализатори.

От началото на преговорите между новото гръцко правителство и неговите партньори, които започнаха миналата седмица, Атина твърди, че спазва европейските правила, без обаче да влага същия смисъл като своите събеседници. Изглежда Гърция разчита на това, че излизането й от еврозоната би имало твърде висока политическа цена, която нейните партньори не са готови да платят, и се възползва от тази ситуация, за да отстоява предизборните си обещания.

„Непоколебимото решение на правителството е да изпълни всички свои обещания, тъй като това е въпрос на чест и уважение“, заяви премиерът Алексис Ципрас в речта си пред парламента в неделя вечерта. Той обяви серия от мерки за справяне с предизвиканата от икономиите „хуманитарна криза“, като в същото време обеща ускоряване на някои реформи. Вотът на доверие към тази програма е насрочен за вторник вечерта.

Според лявоцентристкия вестник „Етнос“ Ципрас възприема „твърда линия в преговорите с кредиторите“, докато „Та Неа“ говори за „инат“. Тази линия обаче не вдъхна доверие на фондовата борса в Атина, която днес отчете спад от 5%. „Прогресивността на някои от обявените мерки и фактът, че Ципрас не заплашва с излизането на Гърция от еврозоната, може да успокоят нервите. Ситуацията обаче остава изключително напрегната“, коментират положението анализатори на финансовата институция Berenberg./АФП/Фокус

 
 
Коментарите са изключени за Преговорите с непреклонното правителство на Ципрас продължават