shareit

Предлагат видеогрите да станат олимпийски спорт

| от |

Геймингът да стане спортна дисциплина на Олимпийските игри, предлага бившият директор на Blizzard Entertainment – Роб Пардо. По неговите думи, компютърните игри отдавна се е превърнал в приятен за наблюдение спорт, което предполага и голяма зрителска аудитория, пише TechNews.bg.

Професионалните шампионати по киберспортове вече имат аудитория от няколко милиона фенове. Не всички харесват идеята на Пардо, тъй като геймингът не изисква голямо физическо натоварване, но в олимпийските игри вече има и други подобни дисциплини.

Според ВВС, добавянето на киберспорт в олимпийската надпревара не е толкова просто, колкото изглежда. Причината за това е ограниченият списък от дисциплини на Международния олимпийски комитет.

Ако все пак компютърните игри бъдат признати за олимпийски вид спорт, те може да станат и част от самите Олимпийски игри. Вероятността олимпийският комитет да възприеме подобна инициатива засега е много малка.

Така например, от години шахматистите се състезават в различни надпревари, но според МОК, шахматът е игра за ума, която не съответства на формата на Олимпийските игри и не може да бъде част от тях.

Авторът на идеята, Роб Пардо, работи в Blizzard Entertainment от 1997 г., като преди това е бил продуцент в компанията Interplay. С неговото име се свързват игри като World of Warcraft, Warcraft II и III, Starcraft: Blood War, Diablo 2 и 3. Пардо напусна Blizzard през настоящата година.

 
 
Коментарите са изключени за Предлагат видеогрите да станат олимпийски спорт