shareit

Постсъветското пространство ликвидира стар и създава нов икономически съюз

| от |

Президентите на Русия, Беларус, Казахстан, Киргизия и Таджикистан подписаха в Минск документи за ликвидирането на Евроазиатската икономическа общност.

Обединението се ликвидира заради преминаването към по-висша форма на интеграция – Евроазиатския икономически съюз (ЕАИС), който ще започне да функционира на 1 януари 2015 година.

Общността просъществува 14 години. През 2006 г. страните членки решиха да се създаде през 2010 г. Митнически съюз. През 2009 г. Русия, Беларус и Казахстан взеха решение да преминат от 2012 г. към създаването на единно икономическо пространство.

Русия, Беларус и Казахстан преминават към по-висока степен на интеграция, а общият пазар ще работи според принципите на Световната търговска организация (СТО), заяви руският президент Владимир Путин на заседанието на Висшия Евроазиатски съвет.

„Ще се провежда съгласувана политика в ключови отрасли на промишлеността, енергетиката и селското стопанство. Ще бъдат отстранени бариерите, ограничаващи свободата на придвижването на стоки, услуги, работна сила“, изтъкна още Путин. В същото време той специално подчерта, че „създаваният общ евроазиатски пазар ще започне да функционира по универсалните, прозрачни и разбираеми правила, основани на нормите и принципите на СТО“.

ЕАИС включва Русия, Беларус и Казахстан, очаква се сега към него да се присъедини Армения. Подготвя се членство и на Киргизия.

Висшият евроазиатски съвет се събра в Минск в рамките на среща на върха на Общността на независимите държави, включваща още Азербайджан, Армения, Молдова, Таджикистан и Узбекистан. /ТАСС, БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Постсъветското пространство ликвидира стар и създава нов икономически съюз