shareit

Плевнелиев: Нека 2015 г. е по-добра за всички

| от |

Отива си една трудна година, белязана от политическа нестабилност, извънредни избори, нестихващи вътрешни и международни кризи, тежки природни бедствия и инциденти, в която обаче не останахме безразлични към болката на сънародниците ни, изпаднали в беда.

Това каза президентът Росен Плевнелиев в новогодишното си обръщение към българския народ.

Хората отделиха от малкото, което имат, в съпричастност към бедстващите, социално слабите и бежанците, припознахме доброволчеството и дарителството като лична кауза. Доброволците станаха символ на милосърдието и съпричастността на българския народ и показаха силата на единството ни. Подадената ръка в труден момент е мерило за човещина и за зрелостта на едно общество, каза Плевнелиев=

В трудни за нацията времена е особено важно да стъпим на здравите основи на родолюбието и патриотизма, на морала и ценностите, на духовността и традициите. На грижата за отделния човек, защото неговата победа е важна, не на една или друга партия и личност. Нека работим така, че да дадем надежда и поводи за гордост на всички българи. Да възвърнем тяхната увереност, че сме на прав път. Да дадем заявка за по-добър и достоен живот за всеки, призова президентът.

Той призна, че днес много българи живеят под прага на бедността. „Възрастните хора, които получават недостатъчни пенсии, хората в неравностойно положение, стотиците хиляди безработни и семейства, които се борят с трудностите, въпреки минималните доходи – всички те заслужено очакват от държавата солидарност и подкрепа.

Не бива да се самозаблуждаваме, че постигането на добър стандарт на живот става бързо и лесно, особено в период на световна криза.

Но без мерки за подобряване на бизнес средата, за инвестиции и предприемачество, за образование и просветеност, за модернизация и ефективност, и без добро управление на публичния ресурс, ще изостанем още повече“, каза той.

За да вървим напред, трябват работещи институции, отново подчерта държавният глава. „За да има растеж, достойни пенсии и доходи, за да подкрепим социално отговорната, а не олигархична икономика, за да изградим ефективни институции, трябва политически кураж за реформи. Отказът от реформи и реваншизмът са най-прекият път към трайна нестабилност. Доказателство за това са последните две години, в които се смениха пет правителства и три парламента“, каза той.

Плевнелиев призова политиците да покажат здрав разум и национално отговорен подход и да оправдаят очакванията на гражданите за стабилност и развитие. Нека „да докажат, че служат на обществото и работят в полза на хората. Да решават кризите, а не да ги задълбочават. Да търсят съгласие и резултати по националните приоритети. Единственият път напред е да решаваме проблемите си, а не да ги отлагаме. Целта в държавата трябва да бъде общият напредък, постигането на прогрес и благосъстояние, чрез честен труд и солидарно усилие на всички. Важно е като общество да се развиваме и да просперираме заедно и по правилата, а не за сметка на другия. Винаги да помним, че демокрацията не е цел за постигане, а процес на постоянно отстояване на принципи и ценности“.

Президентът пожела новата година бъде по-добра за всички и хората да почувстват прогреса.

„Активното гражданско общество, стъпило на ясни демократични позиции, е гаранция за успех и ни дава увереност да гледаме напред с надежда. Народът е наясно със състоянието в държавата. Има обществена подкрепа и очакване за реформи. Бездействието по време на криза е опасно и недопустимо. Трудностите трябва да ни сплотят и да ни мобилизират още повече. Доброволците, дарителите, младите, предприемчивите, активните граждани, ни показаха правилния път, заредиха обществото с оптимизъм и доказаха, че с общи усилия можем да успеем“, каза той.

„Да си пожелаем да сме здрави, да живеем и да успяваме заедно, да преследваме и да постигаме мечтите си. Нека стоплим сърцата на нуждаещите се от помощ и подкрепа. С вяра и милосърдие, с внимание и грижа, да подкрепим всеки в нужда. Нека Новата година донесе на всички сънародници, където и да са по света, мир, любов и благоденствие“, завърши Плевнелиев. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Плевнелиев: Нека 2015 г. е по-добра за всички