shareit

Пеевски купува „Химко“ – Враца

| от chronicle.bg |

Фалиралият завод за торове във Враца – „Химко“ – се оказа поредния актив в портфейла на депутата на ДПС Делян Пеевски, съобщава Webcafe.bg.

Компанията „НСН Инвестмънт“ ООД, в което Пеевски държи 90% от собствеността в партньорство с майка си Ирена Кръстева, е единственият кандидат-купувач, който е подал оферта в търга за продажба на предприятието.

Цената на сделката е 11,7 млн. лева, според информация на economix.bg, малко повече от оценката на активите на завода.

„Химко“ затвори производството си още през 2003 г., а дълговете му към доставчици като Булгаргаз, НЕК и БДЖ са в размер на над 150 млн. лева.

Огромната част от задълженията бяха натрупани в средата на 90-те години, когатоМултигруп на Илия Павлов действаше като посредник по дълга на завода към Булгаргаз.

От 2012 г. „Химко“ АД е в несъстоятелност.

Пълномощник по сделката между Пеевски и ръководството на „Химко“ е адвокат Александър Ангелов – един от новите собственици на ФК „Левски“.

Именно той беше сочен от банкера Цветан Василев като посредника, който го изнудвал да прехвърли най-скъпите си активи на името на Делян Пеевски през пролетта на 2014 г. – месеци преди фалита на КТБ.

Пред в. „Стандарт“ Александър Ангелов потвърждава информацията за предстоящата сделка, като твърди, че НСН Инвестмънт иска да възстанови част от производството на химическия завод и да открие нови работни места във Враца.

Процедурата по продажбата би трябвало да приключи до два месеца според изискванията на закона.

През 2013-2014 г. бившият икономически министър Драгомир Стойнев даваше заявки, че държавата има намерения да купи „Химко“ Враца, за да „модернизира“ остатъците от фалиралия завод.

Предприятието беше част от програмата за „реиндустриализация“ на БСП, а за рестарта му се планираха около 50 млн. лева. До сделка обаче така и не се стигна.

 
 
Коментарите са изключени за Пеевски купува „Химко“ – Враца