shareit

Печелим уважение с позицията за Русия, смята Плевнелиев

| от |

Независимо дали е Русия, дали е Америка, която и да е държава по света – ние се противопоставяме на неспазването на върховенството на закона, на опити Европа да бъде върната обратно в едни погрешни политики на сфери на влияние между великите сили, защото от това Балканите много са страдали. Това коментира в интервю за радио „Фокус“ президентът Росен Плевнелиев.

Според държавния глава българската позиция по отношение на Русия е много ясна и последователна, подкрепяна от европейските партньори и печелеща уважение на страната. България, като част от ЕС, не признава отцепването на Крим и преминаването на полуострова от Украйна в Русия.

„За пръв път в следвоенната история на Обединена Европа ние виждаме велика сила в Европа да мести граници със сила и оръжие. Ние виждаме незаконна анексия на нечия суверенна територия на друга държава от една велика сила – в този случай това е Русия“, изтъкна Плевнелиев.

Според него София вече е незаобиколим фактор на Балканите и е в нейните интереси да продължи интеграцията на страните от западната част на полуострова в ЕС. „Ние сме този отговорен европейски фактор на Балканите, който знае, че най-сигурният начин да задълбочим проблемите в една или в друга държава е да ги замитаме под масата и да си затваряме очите за тях“.

Плевнелиев припомни, че София първа е признала независимостта на Босна и Херцеговина и на Македония, чийто проблеми трябва да бъдат поставени в центъра на европейския дебат.

„Има проблем с една политика: „За България – или лошо, или нищо“ – вече шеста година. Има проблем с демокрацията, която очевидно в Македония виждаме, че в някои отношения по-скоро положението се влошава, отколкото се подобрява“, допълни държавата, изреждайки споровете за исторически личности, като цар Самуил, и манипулацията на миналото, която се насажда в младото македонско поколение.

„Ние не искаме границите на Балканите да се местят повече. Ние искаме границите да падат. Ние работим за интеграция, за свързаност, за суверенното право на всеки народ да прецени своето бъдеще…“, допълни Плевнелиев.

Webcafe.bg

 
 
Коментарите са изключени за Печелим уважение с позицията за Русия, смята Плевнелиев

Повече информация Виж всички