shareit

Паузата в глобалното затопляне може да продължи още 10 години

| от |

Топлината се складира дълбоко в Атлантическия и Южния океан, но вероятно ще излезе на повърхността след десет години, съобщи в. „Дейли телеграф“. Американско изследване показва, че естественият цикъл на океанските потоци е предизвикал пауза в глобалното затопляне, като е преместил топлината от плитките води повече от километър надолу към дълбините на Атлантическия и Южния океан. Докато температурите започнат да се покачват, ще минат още десет години.

Средните температури на повърхността в света се покачваха бързо от 70-те години на миналия век, но от края на 90-те години са сравнително стабилни. Тази тенденция се използва от хора, които поставят под въпрос дали глобалното затопляне се дължи на човешка дейност. Съществуват над десет теории за нейното обясняване. Новото изследване, публикувано в сп. „Сайънс“ обяснява паузата с естествения цикъл на океанските потоци. При него средно 30 години топлината се отвежда на дълбоко, е след това през новия 30-годишен период, тя се издига на повърхността.

„Исторически хладният период продължава от 20 до 35 години. От настоящия вече изминаха 15 години, така че остават още около 10“ – каза проф. Ка-Кит Тунг от Вашингтонския университет. Той обясни, че цикълът може да бъде нарушен от други фактори, като зависи основно от вариациите в солеността на водата, защото по-плътната вода потъва.

С БТА

 
 
Коментарите са изключени за Паузата в глобалното затопляне може да продължи още 10 години