shareit

Пътуване, по-добро от Uber

| от chronicle.bg |

Ако редовно ви се налага да оцелявате в градския транспорт, да слушате безспирните приказки на таксиметрови шофьори, а чакането по спирките просто ви съсипва нервите, не сте единствени. И докато всички сме заети да се чудим как ще преживеем още един ден в градската среда, други вече са се заели с това да я променят.

В Kickstarter тече кампания за събиране на средства за създаване на мобилнотo приложение Shaicle (от share-a-vehicle). То представлява платформа, която ще позволява да споделяме пътуванията си в градска среда със своите приятели. Отличителната му черта е, че ще бъде напълно безплатно – както самото приложение, така и отделните пътувания.

А как ще действа то?

Приложението ще свързва всички контакти на потребителя в една голяма Shaicle общност. Когато някой има нужда от превоз от една точка до друга, трябва просто да въведе местоположението си и крайната си дестинация, а приложението ще изпрати нотификация към всички контакти, които се намират наблизо.

Ако има някой, който пътува в същата посока и има желание да сподели превозното си средство – честито, шофьорът е уреден! Приложението показва на картата местоположението и на двете страни и ги насочва една към друга, докато не се срещнат. И после заедно се наслаждават на едно спокойно, бързо и безплатно пътуване.

Shaicle

Една от най-важните цели на „Shaicle“ е и да намали количеството на полупразните леки коли, които само задръстват трафика. Колкото по-малко коли на има на пътя, толкова е по-добре за околната среда. Пък и споделянето на превозно средство е по-забавно – кой би предпочел да се вози в градския транспорт пред това да се види с приятели?

Ентусиасти в действие

Зад проекта стоят двама IT ентусиасти, които с желание са се потопили в света на социалните мобилни приложения. Техните имена са Иван Георгиев (Jonan) и Петър Груев (Groovy). Двамата учили в математическа гимназия преди 15 години, а животът отново ги среща във Франкфурт, Германия.

Иван се занимава със разработка на софтуер още от дете. Създавал е огромно количество приложения за десктоп, онлайн и мобилни платформи. След 7 години работа като съосновател на дигитална агенция за интерактивно съдържание, той минава на свободна практика. Винаги се интересувал от околната среда и бил загрижен за съдбата й. Сега, комбинирайки интересите си със софтуерните си знания, той е посветил времето си за създаването на „Shaicle“.

Петър Груев пък има огромен опит в областта на бизнеса и финансите. Наскоро се е отделил от банковия свят и се насочва към по-устойчива и предприемаческа работа. В момента фокусът му е върху промяната на климата и възобновяемите източници на енергия.

Идеята за „Shaicle“ възникнала благодарение на комбинацията от знанията и уменията на двамата в областта на софтуера и околната среда. Те търсят начин то да позволява на хората да останат във връзка с приятелите си, докато междувременно правят осъзнати опити да запазят Земята по-чиста.

Така че, ако искате да направите промяна в света с минимални усилия – просто като изберете алтернативен начин да стигнете до работа или пък като напълните свободните седалки на колата си с приятели – „Shaicle“ има амбицията да постигне точно това.

 
 
Коментарите са изключени за Пътуване, по-добро от Uber