shareit

Патентен данък за такситата

| от chronicle.bg |


Патентен данък ще плащат такситата еднократно, реши Комисията по бюджет и финанси в парламента, която прие на първо четене промени в Закона за местните данъци и такси. Данъкът ще е в размер между 400 и 1000 лева годишно, като всяка община ще определя сама конкретния размер. Данъкът ще се плаща на кола.

Промяната предвижда таксиметровите превозвачи да заплащат еднократен данък всяка година до 20 април, като само за предстоящата 2016-а година този срок е удължен до края на месец май. Въпросният данък ще се плаща за кола, което означава, че ако едно такси се използва от двама превозвачи, то те ще си разделят данъка. Предвижда се и възможност като шофьор е болен или колата е в ремонт и не се използва, да се подаде декларация, с която да се удостовери, че дейността е прекъсната, за да получи шофьорът обратно данъка, ако е предварително внесен.

Идеята е патентният данък да замени облагането на таксиметровите компании с данък от 10 на сто върху печалбата.

„За мен това е добро решение, което ще гарантира определени приходи в общинските бюджети“, каза председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Размерът на данъка е определен спрямо минималната работна заплата за страната – в момента тя е 360 лева, което означава, че всеки един работещ на минимална работна заплата носи 400 лева в държавата.

 
 
Коментарите са изключени за Патентен данък за такситата