shareit

Първата трансплантация на глава в света

| от chronicle.bg по rt.com |

Какво? Да, точно така. През декември 2017 млад азиатец ще легне под скалпела на италианския неврохирург д-р Сержио Канаверо, който ще извърши революционната трансплантация. Докторът твърди, че нужните технология и екип са готови, остават само финансирането и етичното одобрение. До една година след операцията пациентът ще може да ходи.

Самата процедура е изключително рискова и комплексна. Първо, телата на пациента и на донора трябва да се охладят до 12 градуса, за да се избегне смъртта на клетките от кислороден глад по време на трансплантацията. „Това ще ни даде достатъчно време да срежем тъканта около врата и да свържем основните кръвоносни съдове с малки тръбички“, казва д-р Канаверо. След това пациентът ще бъде държан в медикаментозно предизвикана кома, за да не се движи, докато протича възстановяването.

Един от партньорите на италианския специалист Ксиаопинг рен вече е извършил подобна, макар и „пълна“, операция върху маймунка. Тя е преживяла процедурата, но след 20 часа е трябвало да бъде евтаназирана по етични причини.

„Рискът е част от живота. Тази операция също съдържа рискове“, казва докторът.

 
 
Коментарите са изключени за Първата трансплантация на глава в света