shareit

Пълни зали на Со Индипендънт Ню Йорк

| от chronicle.bg |

С голям зрителски интерес към новото българско кино в сърцето на Бруклин завърши Со Индипендънт Ню Йорк. 12-ото издание на фестивала на българското кино в Ню Йорк се проведе от 20 до 24 септември в “Синеполис Чесли” (известно преди като Боу Тай Челси Синемас).

Тазгодишното издание на фестивала приключи с пълни салони на прожекциите на филма за работещите в Америка през лятото студенти „The Summer Help”, на документалния разказ „Ритъмът на сърцето” и на „София – 100 години град на българското кино”.

Фестивалът тази година бе съпътстващо събитие на спонсорираното от Сo Индипендънт участие на три български проекта в развитие на Седмицата на независимото кино “Independent Film Week”, провела се от 18 до 22 септември в Дъмбо Бруклин.

В рамките на фестивалната програма бяха показани филмите: „Прокурорът, защитникът, съдията и неговия син” на Иглика Трифонова “Каръци” на режисьора Ивайло Христов, „С лице надолу” на Камен Калев, „Събирач на трупове” на Димитър Димитров, нашумелият „11А”, „Докато Ая спеше” на Цветодар Марков, българо-македонската продукция „Лазар”, „На педя от земята” на Максим Генчев и документалният „Ритъмът на сърцето”, “Summer help” на Мелъди Гилбърт, документалния филм за българското училище „Гергана” и „София – 100 години столица на българското кино“ на режисьора Явор Веселинов.

Българските проекти: „Нанук”, на режисьора Милко Лазаров, „Рибена кост”, на режисьора Драго Шолев, „Възвишение” на Виктор Божинов и омнибуса по произведения на Георги Господинов „8 минути и 19 секунди” (с продуцент Антоанета Бачурова) бяха представени за първи път в рамките на “Independent FIlm Week. Това се случи благодарение на ексклузивното партньоство между Со Индипендънт Филм Фестивал и най-голямата американска платформа за независимо кино – „Индипентънт филммейкър проджект”.

Гости на фестивала бяха режисьорите Иглика Трифонова, Драго Шолев и Милко Лазаров, продуцентите Росица Вълканова, Веселка Кирякова, Антоанета Бачурова и Асен Владимиров.

Официални партньори на Со Индипендънт Филм Фестивал Ню Йорк са: Културния институт към Министерство на външните работи, Столична община, Национален филмов център и Зайтгайст Венчърс.

 
 
Коментарите са изключени за Пълни зали на Со Индипендънт Ню Йорк

Повече информация Виж всички