shareit

Остри критики към полицията в Кьолн

| от chronicle.bg, по BBC |

Германският министър на вътрешните работи Томас де Майзер отправи остра критика към полицията заради неспособността да се справят с нападенията над жени и момичета в Кьолн в новогодишната нощ.

„Полицията не трябва да работи така“, каза той, след като стана ясно, че са идентифицирани трима от заподозрените. Според министъра полицаите не е трябвало да позволяват на нападателите да се завърнат на площада, не е трябвало и да се стига до евакуиране на площада. Той изрази недоволство и от това, че след тези събития полицията е чакала жалби за нападенията.

Над 100 души са подали оплаквания, че са нападнати от банди от до 30 души в района на гарата в Кьолн. Свидетелите посочват, че нападателите са от арабски и северноафрикански произход.

Майзер посочи, че на този етап от разследването не трябва да се създава подозрение към бежанците като цяло. Ако обаче се потвърди, че престъплението е извършено от северноафрикаци, темата не трябва да е табу.

Групата от около 1000 мъже се е събрала на площада пред гарата в новогодишната нощ. Много от тях са били пияни и агресивни. Те са хвърляли пиратки и заради опасност от наранявания, полицията е евакуирала района. Групите от агресивни младежи обаче са се върнали скоро след това и са нанески десетки нападения в следващите часове, без ответна реакция на полицията.

Две от пострадалите в Кьолн жени са казали на полицията, че са били изнасилени, а мнозина са били опипвани, включително полицайка, която е била доброволец в новогодишната нощ. Правосъдният министър на Германия Хайко Маас изрази предположение, че атаките са координирани.

В Хамбург, Щутгард и Дюселдорф също са подадени жалби за нападения. Над 30 жени са били ограбени или нападнати.

Германският канцлер Ангела Меркел изрази гнева си от „отвратителните атаки“.

Идентифицирането на нападателите като хора от Северна Африка и арабския свят предизвика сериозно притеснение заради идването на над един милион имигранти и бежанци в Европа за последната година.

Един мъж разказва как нападателите са обрадили приятелката му и 15-годишната му дъщеря, след което са опипвали гърдите им и са ги опипвали между краката.

Друга жена, която е била обрана, казва, че на площада е имало много момичета, плачещи неконтролируемо.

Британка, която е била в Кьолн, разказва, че мъжете са хвърляли пиратки по нея и приятелите й. Мъжете не говорили нито английски, нито немски. Те се опитвали да прегръщат и целуват жените, а единият е откраднал чантата на нейна приятелка.

Друг се опитвал да ги вкара в своето „частно такси“.

Крайнодесните в страната обвиняват германските власти и твърдят, че нападенията са следствие от високите нива на миграция.

 
 
Коментарите са изключени за Остри критики към полицията в Кьолн