Ореховки

| от |

Обичаме да хапваме вкусно. И да правим експерименти в кухнята.

Обичаме здравословната храна. Зеленчуците. Салатите. И не чак толкова здравословната. Сладките изкушения. Шоколада. Сладоледа. И месото. Пържоли, скара, барбекю. Морските дарове. Рибата. Картофите. Виното. Кафето. Палачинките…

Нашият апетит за нови вкусотии няма край, така както сме сигурни, че е неизчерпаемо вашето въображение.

Затова продължаваме да очакваме вашите кулинарни вълшебства. Сгответе любимото си ястие, снимайте го и качете снимката с рецептата към нея на нашата Фейсбук страница : Chronicle.bg, на страницата на рубриката във Фейсбук Кулинарни хроники или ни го изпратете на office@chronicle.bg.

A за най-добрите ще има награди от нашите партньори. Така че… готовииииии… старт!

Ореховки от Ваня Дянкова

Ореховки

Необходими продукти:

§ 3 белтъка, 100 гр.
§ 250 гр. орехови ядки
§ 250 гр. захар
§ 2 пак. ванилия
Начин на приготвяне:
Орехите се мелят с 2-3 супени лъжици от захарта, за да не станат на пюре.

Белтъците се слагат в огнеупорна купа, която се поставя в плитък съд (тиган или нещо друго подходящо), в който е налята 2-3 пръста студена вода. Слагат се на котлона. Започва разбиването на белтъците, като през това време водата се загрява. Когато от белтъците станат на сняг се смесват с орехите и останалата захар. Когато водата заври, огънят се регулира (да не ври буйно водата) и разбъркването продължава още 5-6 минути. След това купата се изважда от тигана, прибавя се ванилията и се разбърква. Сместа се оставя да се охлади.
Когато сместа изстине се сгъстява и от нея лесно се оформят топчета с навлажнени ръце. Пекат се на средна скара, в предварително затоплена фурна (включени горен и долен реотан и вентилатор), нагласена на 180°С. Печенето отнема около 9-10 минути. Когато се охладят се махат от хартията за печене и се нареждат в подходяща за съхранението им кутия. Да ви е сладко!

 
 
Коментарите са изключени за Ореховки