shareit

Опасенията за иракското културно наследство растат

| от |

Археолози изразиха опасенията си, че след като са разграбили музея в иракския град Мосул, джихадистите от „Ислямска държава“ ще започнат системно унищожаване на културни обекти в териториите, контролирани от тях.

Особено застрашени са древните градове Хатра, част от световното културно наследство на ЮНЕСКО, и Нимруд. И двата града се намират южно от Мосул, който от юни миналата година е главната база на джихадистите в Ирак.

„Това не е края на историята и международната общност трябва да се намеси“, заяви Абделамир Хамдани, иракски археолог в нюйоркския университет „Стоуни брук“.

Вчера ИД публикува видеоклип как бойците й разбиват антични статуи с ковашки чукове в музея в Мосул. освен това се вижда как джихадистите унищожават колосална асирийска статуя на крилат бик при портата Нергал в големия археологически резерват, намиращ се в града, с пневматичен чук.

„Те са казали на пазачите, че ще унищожат и Нимруд. Това е една от важните асирийски столици, там има релефи и статуи на крилати бикове. Това ще бъде истинска катастрофа. Освен това може би те ще нападнат и разрушат и Хатра, който е на много изолирано място в пустинята“, заяви той за АФП в телефонен разговор от САЩ.

Хатра е обект в списъка на Юнеско, който се намира в територия, контролирана от ИД, на около 100 км. южно от Мосул.

„Останките от града, особено храмовете, където елинистическата и римската архитектура се смесват с източния стил, свдетелстват за величието на тази цивилизация“, информират от Юнеско.

„Боя се, че те готвят още разрушения. Те могат да направят всичко, могат да стигнат до храмовете в Хатра и да кажат, че са езически и да ги взривят. Кой ще ги спре?“, заяви Ихсан Фетхи, иракски архитект и специалист по културното наследство, пребиваващ в Йордания.

Фетхи допълни, че ИД взривила и джамия от 12-ти в., защото „в нея имало гробница“.

Според възприетото от джихадистите крайно тълкуване на исляма, статуите, идолите и светилищата са материално покваряване на чистата ранна мюсюлманска вяра и означават признаване на различни от Аллах обекти на почитане.

Обаче техните възгледи са маргинални, и повечето духовници, дори тези, които проповядват строг ислям, твърдят, че в дните на Пророка е имало идоли и те са част от културното наследство.

Ръководителката на ЮНЕСКО Ирина Бокова вчера заяви, че иска извънредна среща на Съвета за сигурност след разрушенията в Мосул, които тя нарече „нетърпими“ и ги окачестви като заплаха за сигурността на Ирак. /АФП, БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Опасенията за иракското културно наследство растат