shareit

Омбудсманът: Владимира Янева не е най-грешна

| от |

Съдебната реформа не е започнала. Това, че някой е бил наказан – удобен или неудобен, визирам съдия Владимира Янева, не показва напредък. Едва ли тя има най-големите грехове, че е избрала едно решение за СРС-та. Това заяви пред Нова телевизия омбудсманът Константин Пенчев.

„Нека обществото бъде нащрек и да знае, че нищо още не е започнало като реформа в съдебната система“, допълни той.

Самият Пенчев заяви, че никога не е имал притеснения дали е бил подслушван. „Дали съм бил или не, аз винаги съм говорил това, което мисля. Винаги съм казвал истината“, заяви омбудсманът.

На въпрос дали бихме повторили „румънския модел“, където съдебната реформа върви с пълна сила и вече има арестувани и осъдени корумпирани политици, Пенчев отговори: „Не обичам такива „светли примери“. Важното е ние да разберем, че без съдебна реформа, без сериозна борба с корупцията, нищо не може да стане. Аз чакам вече законите, включително и промени в Конституцията. Не започнат ли сериозните законови промени до лятото, нещата ще отекат“, каза омбудсманът.

Случаят с отстраняването на председателя на Софийски градски съд Владимира Янева не е политически, няма връзка и с изказвания на премиера по този казус. Предложението на главния прокурор Сотир Цацаров беше изненадващо за повечето от членовете на Висшия съдебен съвет, коментира пред БНТ председателят на Етичната комисия Ясен Тодоров. „Насроченото изслушване от съвета преди да вземем решение е свързано с някои тълкувания на ВКС за правото на обвинените да се защитят”, каза още Тодоров. Той посочи, че Янева се е позовала на своя имунитет и затова не се е явила на насрочената среща с магистратите. „Ако имаме данни за нарушения, във ВСС ще вземем мерки, имаме не един наказан или отстранен магистрат. Но нека не сатанизираме съдия Янева, тя не е най-лошият човек в държавата”, завърши председателят на Етичната комисия на ВСС.

 
 
Коментарите са изключени за Омбудсманът: Владимира Янева не е най-грешна