shareit

Оланд и Меркел продължават с усилията за спазване на споразуменията от Минск

| от |

Франция и Германия ще продължат усилията за спазване на споразуменията от Минск за примирие в Украйна – това заявиха френският президент Франсоа Оланд и германскит канцлер Ангела Меркел след срещата си в Париж. Те обсъдиха украинския конфликт, гръцката криза и подготовката на предстоящата среща на Г7.

Още по-убедени сме, че споразуменията от Минск трябва да бъдат изцяло спазени, заяви френският президент Франсоа Оланд на пресконференция след продължителен разговор с германския канцлер Ангела Меркел, в който взеха връх темите за украинската и гръцката криза. Президентът определи решенията от Минск като единствен шанс за мира в Украйна и увери, че Франция и Германия ще продължат да се борят за прилагането им в рамките на Нормандската четворка.

Нямам потвъждение за навлизане на руски танкове в Украйна, но има риск от ескалация, ако не се спазва примирието. Всяка страна, която престъпи споразуменията, е изложена на санкции, отбеляза той.

Нека не си правим илюзии, мирният процес в Украйна ще отнеме време, заяви от своя страна германският канцлер Меркел. Тя съобщи, че идната седмица Бундестагът ще се произнесе за по-нататъшната помощ за Гърция. Опитваме се да продължим политиката, която доведе до първите признаци на подобрение на ситуацията в Гърция, каза тя.

Двамата ръководители подчертаха, че Гърция на трябва да напуска еврозоната. / БНР

 
 
Коментарите са изключени за Оланд и Меркел продължават с усилията за спазване на споразуменията от Минск