shareit

Около 70 на сто от софиянци са доволни от живота си в столицата

| от chr.bg, БТА |

Около 70 на сто от живеещите в столицата са били доволни от градските условия на живота си в София, отчита анализ на Евростат, посветен на удовлетвореността на европейците от качеството на живот в градската среда, която са обитавали през 2016 г.

Отчита се, че София е единственият град у нас, който отбелязва значителен прираст на населението през последните години и в столицата живее около 20 на сто от общото население на страната.

За последните години столицата е нараснала с около 400 хиляди души, което е промяна от близо +40%. През 1990 г. столицата е наброявала малко над 1 милион души, докато през 2016 г. живеещите в София-град вече са били около 1,4 млн. души.

Варна е единственият друг град у нас, който е с положителна промяна в числеността на населението от плюс 10 на сто.

Отчита се също, че поради значителната концентрация на жителите в столицата – София е и най-скъпият град в страната, като средният доход е варирал около 13 хиляди лева, а средният разход – около 12 хиляди лева. В София домакинствата са разполагали с над 650 хиляди жилища, но над 140 хиляди (или 22 на сто) са били незаети.

Средната цена на сделките с жилищни недвижими имоти в София през първото тримесечие на 2016 г. е била 835 евро/кв. м, докато за същото тримесечие средната цена за жилище в сграда ново строителство е била 950 евро/кв. м. Средната цена на апартамент в София за същото тримесечие е била 79 800 евро, докато цената на жилища в сгради ново строителство е била около 90 000 евро.

В Европа:

Най-висок дял от удовлетвореност от живота в градска среда е регистриран сред жителите на три австрийски града – Грац (85 на сто), Цюрих (83 на сто) и Виена (80 на сто), отчита европейската статистика на базата на статистически данни от близо 80 града в ЕС. Тези три града попадат и сред Топ 10 на най-скъпи градове в света. В същата класация София е на 184 позиция от общо 400 града в света.

Сред градовете, в които гражданите на ЕС показват най-висока удовлетвореност от условията на живот са още Копенхаген – 78 на сто, френският Рен – също 78 на сто, Брюксел – 77 на сто, Женева – 76 на сто и др.

Най-ниско ниво на удовлетвореност от условията на живот в градска среда е регистрирано в силно индустриализирания унгарски град Мишколц – 44 на сто, в гръцката столица Атина – 45 на сто и в Букурещ – 49 на сто, отчита Евростат. Тези три града са единствените в ЕС, в които повече от половината население е заявило, че не е доволно от условията си на живот.

Според друг показател от анализа – най-лесно се намира работа в следните европейски градове: Прага, Мюнхен и Братислава.

В другия край на скалата най-висок дял анкетирани заявяват, че е трудно да се намери работа в Палермо – 96 на сто, Наполи – 93 на сто, Торино, Атина и Малага – по 85 на сто и др.

Париж е бил градът, в който най-висок процент жители са ползвали обществения транспорт – около 70 на сто, като всеки ден във френската столица са пътували повече от 1 млн. души, а Талин е регистриран като първият град в ЕС, който предоставя на всички свои жители безплатен градски транспорт.

 
 
Коментарите са изключени за Около 70 на сто от софиянци са доволни от живота си в столицата