Време е за едно бързо кръгче на http://fkusno.com, за да видим какво ни е приготвил този път Дарин Стойков. Признаваме си, че отидохме за съвсем друго нещо, но това ни грабна на секундата.
Внимание, по сведения на очевидци … яденето на морски дарове вечерта те кара да се чувстваш много секси на сутринта. Отваряйте и четете на свой риск, авторът не носи отговорност за евентуалните последствия от вечеря на бяло вино и морски дарове … 🙂
Черно море е достатъчно богато на всякакви живинки и доколкото съм запознат, всичките стават за ядене. Който не вярва, да отиде в някой от ресторантите Рубаят в Бургас и ще се убеди в първо лице единствено (или множествено) число. Но ако сте се върнали обратно в града, където работите и отпуската вече е само приятен спомен, но пък ви се иска да го съживите – нищо по-лесно. Най-напред намерете сладкодумни приятели, които изпитват същите щения като вас. След това посетете най-големият магазин, в който се предлагат пресни морски дарове.
Необходимите продукти (за двама):
Изчистете внимателно скаридите от обвивката. Става много лесно – първо откъсвате главата, след това обелвате постепенно от главата към опашката. Добре е да оставите последното членче на хитиновата обвивка и опашката на скаридката, не ги махайте. Накрая трябва да прокарате остро ножче по гръбчето и да разрежете скаридата надлъжно до половината. Така ще излезе и последният отпадък – тънкия хранопровод. Измийте добре със студена вода.
Сега е ред на калмарите. Прокарайте внимателно пръст от вътрешната страна на тубата и проверете дали има останали твърди неща. Понякога не ги чистят достатъчно добре и вътре остава една дълга тънка пръчица, която излиза лесно. Нарежете на кръгчета и измийте добре.
Сложете голям тиган на силен огън и сипете вътре зехтина. До това време трябва да сте си приготвили вече скилидките чесън – обелете ги и ги нарежете на едри парчета. После смачкайте парчетата с плоската страна на ножа. Сипете чесъна в тигана, не чакайте зехтина да се загрява прекалено много.
В момента, в който чуете, че чесъна е започнал да се запържва – сложете вътре скаридите и калмарите. Разбъркайте добре. Не им трябва много време – ще познаете, че са готови когато опашките на скаридите станат розово-червени. Точно в този момент изключете котлона, разбъркайте отново и посолете на вкус. Разбъркайте пак, поръсете с накълцания на ситно магданоз, разбъркайте и свалете от котлона.
Полейте със сока на лимона, разбъркайте, за да се разнесе навсякъде и сипете в голяма чиния.
В този момент вече виното трябва да е студено, разговорът да е бил посолен с поне една-две пиперливи фрази и да сте се обадили по телефона на поне един липсващ на масата, за да му кажете колко много изпуска и да си обещаете следващият път да сте заедно. Тези морски дарове много добре вървят с една прясна фокача, например във версия путанеска (с чери доматки, аншоа и черни маслини)
Наздраве 🙂 Времето за приготвяне е десетина минути, отделно почистването на скаридите, което силно зависи от вашата сръчност и опит.