shareit

Очаква се спад в износа на вино

| от |

Спад в износа на вино очакват от Националната лозаро-винарска камара. Според експерти заради лошата реколта от грозде през 2014 г. и икономическата ситуация в Русия, ще реализираме с 30 на сто по-малко вино на този основен за страната пазар. От Камарата се надяват българското вино да запази позициите си в Европа. Българските производители се ориентират към по-леките вина, защото такава е световната мода, припомнят от Националната лозаро-винарска камара.

И така, ако литър българско вино преди години се продаваше под един долар, сега то завоюва позиции в средния и висок клас вина, които се търгуват над 15 евро за бутилка. От 10 до 20 нови изби се появявaт у нас всяка година. Те инвестират и в дегустационни зали, за да се включат в маршрутите за винен туризъм. Собствениците им търсят нови партньори и на изложенията за вино.

В началото на следващия месец в Пловдив идват компании от Полша и Белгия, които искат наши винопроизводители да разработят специални марки вина за вкусовите претенции на техните клиенти. Друга идея на нашите винопроизводители е да рекламират продуктите си заедно със съседите като вино от Балканите./ News7

 
 
Коментарите са изключени за Очаква се спад в износа на вино