shareit

Обявиха датата София Прайд 2019

| от chronicle.bg |

Тази година за 12-ти пореден път ще се проведе София Прайд, както повелява традицията през юни месец. Шествието това лято ще се проведе на 8 юни, а надсловът тази година е „Не давай власт на омразата“, съобщиха организаторите на шествието днес.

Един от акцентите в тазгодишното издание е 50-годишнината от Стоунуолските бунтове, които са знаков момент за движението за гей освобождение в световен мащаб и полагат началото на първите паради в САЩ.

Както обикновено, събитието ще започне в 16:00 с музикална програма пред Паметника на съветската армия, а самото шествие ще бъде в 19:30 ч.

Стоунуолските бунтове са поредица от сблъсъци между ЛГБТ хора и нюйоркската полиция, провокирани от поредни масови арести на гей, би и транс хора по време, когато еднополовата сексуална интимност е все още престъпление. Бунтовете започват на 28 юни 1969 г. и продължават няколко дни. Стоунуол не просто пробужда движението за гей освобождение в САЩ, но е символ и катализатор за световното движение за равноправие на ЛГБТИ хората.

Първите шествия, честващи годишнината от бунтовете, приемат името pride parades (паради на гордостта), за да означат, че ЛГБТИ хората не се срамуват от това, което са и носят смелостта да отстояват себе си.

Шествието у нас претърпя огромно развитие от първото си издание през 2008 г. Тогава няколко активисти и доброволци организират шествие за равноправие, охранявано от стотици полицаи и с едва стотина участници. Над десетилетие по-късно освен ежегодното шествие, София Прайд включва филмов фестивал, културна програма на Sofia Pride Art, дискусии на политически и социални теми, както и поредица от спортни събития.

Прайдът продължава да бъде изключително важен поради цялата стигмата, която все още стои над ЛГБТИ хората в България – отхвърляне от семейство и приятели, насилие поради омраза, тормоз в училище, дискриминация на работното място и в сферата на образованието, липсата на законодателна уредба на отношенията в семействата на ЛГБТИ хората и др. Прайдът е сред малкото събития, които дават гласност на тези неравенства. Парадът изпраща послание към всички ЛГБТИ българи и техните близки и приятели, че не са сами.

Сред първите официални гости, потвърдили своето участие на София Прайд 2019, е г-жа Камзи Гюнаратнам, заместник кмет на Осло, Норвегия. Тя представлява Работническата партия в Общинския съвет на Осло от 2007 г., а заема длъжността си през 2015 г. Г-жа Гюнаратнам е с ресор здраве и социално благополучие и работи активно в изграждане на общности, правата на малцинствата и социални дебати за демокрацията. Тя ще бъде придружена и от работна група от Осло Прайд.

 
 
Коментарите са изключени за Обявиха датата София Прайд 2019