shareit

Обучават археолози как да скриват реликви от терористи

| от chronicle.bg |

Световноизвестният учен д-р Захи Хауас е в България по покана на посланичката на Египет у нас Н. Пр. Манал ел Шинауи.

Наричат учения „египетският Индиана Джоунс“, защото с многобройните си телевизионни изяви е просветил за древната история толкова зрители, колкото и филмите с Харисън Форд. Той е организирал изложби на съкровищата на Тутанкамон в Америка, Австралия, Европа и Япония, а през 2006-а е в Топ 100 на списание „Тайм“ за най-влиятелните хора в света. През същата година става лауреат на наградата „Еми“ от Академията на телевизионните изкуства и науки за репортаж за Древен Египет.

Ученият е придружавал при обиколките им в Египет световни личности като Владимир Путин, Барак Обама, Бил Клинтън, Джими Картър, Хилъри Клинтън, както и знаменитостите Стинг, Сюзан Сарандън, Елизабет Тейбъл, Шакира, Хю Джакман и много други.

Сред най-известните му телевизионни прояви са „Мистериите на пирамидите“ на живо от Кайро с Омар Шариф. National Geographic снима филм за живота и работата му.

Египет е напълно безопасен за посещения, твърди археологът. По думите му всички туристически обекти се охраняват изцяло от туристическа полиция, както и всички хотели и круизи. Според д-р Хауас всички археологически обекти в Египет за добре охранявани, а всички хотели – защитени, а през последните години старините са посетени от над 2000 американци. „Ако туристите престанат да идват в Египет, значи терористите са победили. Защото с парите от техните билети ние опазваме историческите и археологическите паметници“.

Изследователят е потресен, че Ислямска държава (които той предпочита да нарича с арабското им име ДАЕШ) унищожават паметници на културата с хилядолетна история или продават артефакти на черния пазар, за да си купуват оръжия. „Музеите в Либия и Сирия са напълно разграбени, борим се да запазим поне част от реликвите в Ирак. Затова в център под егидата на ЮНЕСКО в Бахрейн обучаваме археолози и куратори как да крият от ислямистите най-ценните експонати, да ги заравят в земята или изнасят извън музеите“, допълни д-р Хауас.

По думите му би могло в един археологически обект на място на разкопките да се изкопае една квадратна яма – 5 метра дълбока, и в нея да се крият всички обекти. По този начин те ще бъдат съхранени, смята той.

На лекцията си във военния клуб на 9 февруари от 18 часа ученият ще разкаже за проекта си за египетските мумии, при който с използването на съвременни медицински технологии като кат-скенер и ДНК анализ е открил, че Тутанкамон не е бил убит, къде е погребано семейството му и къде е мумията на царица Хатшепсут, както и е разкрил мистерията с убийството на Рамзес Трети.

Изследователят ще говори също за теорията си че гробницата на царица Нефертити не може да е зад северозападната стена на тази на Тутанкамон. Ще сподели проучванията си относно наличието на тунели под Сфинкса и хипотезата си защо все още не е открита камерата на фараона от голямата пирамида в Гиза.

 
 
Коментарите са изключени за Обучават археолози как да скриват реликви от терористи