shareit

Обръщението на президента раздели депутатите в НС

| от |

Президентът заблуждава, че е постигнат консенсус за провеждане на референдум с местните избори, казаха от БСП. Лидерът Михаил Миков уточни, че не може реформите в съдебната власт да доведат до върховенство на закона, защото парламентът преправя законите според интересите на лобисти и други държави в разрез с конституцията:

Не може да има консенсус в една страна, в която бедността все повече тормози хората. В икономиката има предвиден два пъти по малко ръст, отколкото през миналата година. Говори се, че има потенциал за политическо съгласие. Може би има потенциал за политически сделки зад гърба на българските граждани. За БСП има различни цели от тези, които президентът чертае. Ние искаме посправедливо заплащане на труда и по справедливо данъчно облагане в България.

От ДПС казаха, че двете условия – да не се повтарят отречени модели на власт и да не се върви към реваншизъм, не са изпълнени. Думата реформа губи смисъл при това управление, каза лидерът на ДПС Лютви Местан. Президентът бяга от темата за демократичността, допълни още Местан:

Езикът на политическия диалог, който се задава от две от управляващите партии е всичко друго, но не език на политическо съгласие. Напротив! Това е ярък пример за самоцелно политическо противопоставяне!Демократична ли е днешната власт? Демократична ли е форулата на днешното управление? Президентът бяга от тази тема. Ако едно управление не е демократично, то не може да произвежда демокрация.

Волен Сидеров от „Атака“ каза, че президентът е изгубил времето на парламента и също не видя част от важните теми в изказването му.

Този смешен човек просто се подигра с политиката, с проблемите на българския народ. Не чухме нито един важен проблем, свързан с безработица, свързан с ниски доходи, свързан с липса на перспектива, свързан с демографския срив, България загива като нация. Нищо от тези важни въпроси не беше казано. Чухме една поредица от клишета и коледно-новогодишни пожелания.

Радан Кънев от РБ оцени положително речта на президента. Речта тряблваше да очертае приоритети и е разумен опит за успокояване на страстите, каза Кънев:.

От страна на опозицията виждаме едно, нека да се изразя меко, излишно „острастяване“ на политическия живот. Тук имаше един разумен опит за успокоение на тези страсти. За съжаление захлупването по един много неетичен начин, от страна на БСП особено и в известна степен на ДПС, намали резултата от това изказване.

Цветан Цветанов сподели убеждението си, че президентът се старае да намира политически консенсус по важни теми.

Аз искам да изразя задоволството от парламентарната група на ГЕРБ, от президентската институция, че се старае да намери политически консенсус по важни теми и съм убеден, че това е нормалният дух на взаимодействие между институциите в България, а българският парламент и парламентарно представените партии трябва да изразяваме своето уважение към различното мнение.

От ПФ споделиха мнението, че е трябвало да бъде засегната темата за демографската криза и монополите в енергетиката. В типичния си стил Валери Симеонов обобщи.

Каква реакция? Трябваше накрая да завърши с: “Честита нова година. Безмислена реч.

 
 
Коментарите са изключени за Обръщението на президента раздели депутатите в НС