Обновеният музей на Пикасо в Париж отново отвори врати

| от |

Музеят Пикасо в Париж отвори отново врати след ремонт, продължил пет години, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Представена по нов начин, колекцията с произведения на маестрото е най-голямата в света. На церемонията по откриването френският президент Франсоа Оланд призова Франция да черпи вдъхновение от испанския художник Пабло Пикасо – творец на бъдещето, на надеждата, на завоеванията, отърсил се от правилата на миналото.

Датата на откриването на музея не е избрана случайно. Тя съвпада с рождения ден на художника, появил се на бял свят на 25 октомври 1881 в Малага, Испания, и починал през 1973 година във Франция.

Сградата на музея „Отел Сале“ в квартала Маре в сърцето на френската столица е вълшебно място. Това е един от най-красивите частни имоти във Франция, построен през 17-ти век, с впечатляващи обеми, които подхождат перфектно на творбите на Пикасо.

Стойността на реконструкцията на сградата възлиза на 52 милиона евро или 66 милиона долара. Музеят е финансирал 65% от тях със средства, събрани от 21 изложби с шедьоври на майстора, гостували по цял свят. Разширяването позволи изложбената площ да нарасне на 3600 квадратни метра, срещу 1600 при отварянето на музея през 1985 година. „Франция има привилегията да притежава най-внушителната колекция с творби на Пикасо благодарение на щедростта на наследниците му. Тази колекция е френска, но тя принадлежи на света“, заяви Ан Балдасари, ръководител на екипа, осъществил реконструкцията.

Тя е обособила три маршрута за разглеждане на експозицията, този на три нива проследява цялостното творчество на каталунеца до 1972.

Колекцията, която включва около 5000 произведения, сред които 297 картини, 368 скулптури, а също принтове, е от две дарения, едното от 1979 на наследниците на Пикасо, и другото – от 1990 на наследниците на Жаклин Пикасо.

С БТА

 
 
Коментарите са изключени за Обновеният музей на Пикасо в Париж отново отвори врати