shareit

Обама ще посети Куба преди края на мандата си

| от chronicle.bg |

Американският президент Барак Обама иска да посети Куба преди края на втория си президентски мандат, изтичащ през януари 2017 г., предаде БТА.

Той обаче смята, че това пътуване няма да е възможно, ако в Куба не бъде постигнат реален напредък по въпроса за правата на човека.

„Бих искал наистина да отида в Куба, но трябва да има необходимите условия за това, каза Обама, година след обявяването на началото на историческото сближаване между Куба и САЩ.

През август американският държавен секретар Джон Кери посети Хавана, за да присъства на откриването на американското посолство там. Сега Обама каза, че ще следи ситуацията в Куба в идните месеци. „Казал съм на кубинското правителство, че ако видим ясно напредък по въпроса за свободите на обикновените кубинци, аз с удоволствие ще отида там, за да изтъкна този прогрес“, заяви Обама.

В интервюто си американският президент говори и за целта си да затвори американския военен затвор в Гуантанамо, но признава, че е малко вероятно обектът да бъде предаден обратно на Хавана в скоро време. Според Обама решение по този въпрос най-вероятно ще вземе следващият президент на САЩ.

Сега в Гуантанамо има 107 затворници, като в един момент те бяха над 600.

Обама каза, че все още може да закрие затвора, преди да напусне Белия дом през януари 2017 г., но още не е изпратил на Конгреса обещания план как да стане това.

Някои кандидати за президентската номинация на Републиканската партия заявиха, че няма да закрият затвора, ако станат президенти на САЩ.

 
 
Коментарите са изключени за Обама ще посети Куба преди края на мандата си