shareit

Обама осъди убийството на Немцов

| от |

Президентът на САЩ Барак Обама осъди убийството на руския опозиционен лидер Борис Немцов.

„Осъждаме жестокото убийство на Борис Немцов и призоваваме правителството на Русия да проведе бързо, безпристрастно и прозрачно разследване на обстоятелствата около престъплението, така, че съпричастните към него да бъдат привлечени към отговорност“, се казва в изявление на Оабма, разпространено от Белия дом.

„Немцов беше непримирим защитник на своята страна, който се бореше за правата на своите сънародници, каквито права заслужават всички хора. Възхищавах се на смелостта му и неговата борба срещу корупцията в Русия. Оценявах стила му да изразява откровено възгледите си, когато се срещнахме през 2009 г. в Москва“.

„Изразяваме нашите най-дълбоки съболезнования на семейството на Борис Немцов и руския народ, който загуби един от най-достойните и красноречиви защитници на своите права“, се казва в изявлението на президента на САЩ.

Заместник-генералният секретар на НАТО Алигзандър Върбшоу също изрази съжалението си за не само убийството на Немцов, но и за цяла Русия. „Потресен съм от убийството на опозиционния лидер Борис Немцов. Още една трагична загуба за свободата в Русия“, написа в „Туитър“ Върбшоу.

54-годишният Немцов, който бе отявлен противник на Путин, бе застрелян с 4 куршума на Големия каменен мост в центъра на Москва. Изстрелите, най-малко 7-8 на брой, са били дадени от преминаващ автомобил. Немцов е бил в компанията на 24-годишна украинка, която не е пострадала. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Обама осъди убийството на Немцов