shareit

Няма да играем в Рио. Загубихме в последния мач на Владо

| от chronicle.bg |

Всичко свърши – българските волейболисти няма да участват на олимпиадата в Рио догодина. Класирането им за полуфиналите на турнира в Рим минаваше през чудо, в което вярваха само най-непоправимите оптимисти. А именно – победа с 3:0 гейма и 21 точки разлика срещу най-добрия отбор в света към момента Франция.

Всякакви математически шансове се изпариха в мига, когато „петлите“ спечелиха първия гейм на 19. Съперникът взе и следващите две части, въпреки че треньорът Лоран Тили даде почивка на титулярите за решителните двубои в събота и неделя.

Останалите полуфиналисти са Русия, Германия и Полша. Според регламента за игрите се класира само победителят в турнира, а вторият и третият отиват на световната квалификация в Япония през май.

Така олимпийският цикъл за нашите завърши и предстои изготвянето на стратегия за Токио 2020. Приключи и цяла една ера – капитанът Владимир Николов каза „сбогом“ след 19 години с екипа на националния отбор. Ветеранът възнамеряваше да остане до игрите в Рио, но само ако се бяхме класирали.

Оттеглянето на 38-годишния диагонал ще даде възможност за изява на Цветан Соколов и Николай Учиков. Селекционерът Пламен Константинов, който наскоро поднови договора си за две плюс две години, ще трябва постепенно да поднови почти целия състав.

Ключови фигури като Теодор Салпаров (33 години), Андрей Жеков (35), Тодор Алексиев (32), Виктор Йосифов (30), Николай Николов (29) вероятно ще задържат нивото си до световното през 2018 г., на което сме домакини заедно с Италия. После обаче тежестта ще падне върху следващата генерация.

Националите ще се съберат отново през лятото за мачовете си от първа дивизия на Световната лига. Предстоят им мачове с Полша, Сърбия, Русия, Иран, Бразилия, САЩ и Австралия. Домакинства у нас обаче не се предвиждат, а двубоите ще се играят на три турнира в Калининград, Нови Сад и Далас.

 
 
Коментарите са изключени за Няма да играем в Рио. Загубихме в последния мач на Владо