shareit

Нови данни около катастрофата на Germanwings

| от chronicle.bg |

Помощник-пилотът на самолета на Germanwings, който се разби в Алпите и предизвика смъртта на 150 души, се е страхувал, че ще ослепее. Андреас Лубиц си е взел болнични, увеличил е дозата на антидепресантите си и се е обърнал към лекари за помощ, но те не са казали на работодателя му, че не е в състояние да лети заради германските закони за защита на личните данни.

Прокурорът на Марсилия Брис Робен представи нови детайли по криминалното разследване за разбития самолет, в който на 24 март загинаха 150 души.

Робен обяви, че предава разследването на трима магистрати, които да определят кой, ако има такъв, може да бъде изправен пред съда за непредумишленото убийство на пасажерите и екипажа на полета.

Новите данни по случая показват, че Лубиц се е притеснявал, че ослепява, заради което би приключила кариерата му на пилот.

В месеца преди катастрофата Лубиц, който е имал проблеми с депресия в миналото, е имал редица срещи с лекари, включително с трима психиатри и е излязъл в болнични за осем дни. Някои от лекарите са определили Лубиц като нестабилен психически, а някои от тях са почувствали, че е неспособен да лети, но заради изискванията за лекарска тайна, тази информация не е била докладвана.

Две седмици преди катастрофата Лубиц е изпратил на един от лекарите си мейл, в който посочва, че е увеличил двойно дозата си антидепресанти в опит да се пребори с безсънието в резултат от тревогите, че ослепява. Не е ясно обаче дали тази тревога е била реална или въображаема.

Прокурорът потвърди, че вече е ясно без сянка на съмнение, че Андреас Лубиц нарочно е разбил самолета и е причинил смъртта на 150 души, както и своята собствена.

Лубиц е затворил пилота извън пилотската кабина и е разбил самолета, след като е проучил вариантите за самоубийство и правилата за заключване на пилотската кабина.

Полет 4U9525 на Germanwings от Барселона до Дюселдорф завърши с катастрофа в Алпите на 24 март, а на борда на самолета загинаха 150 души – пасажери, екипажа и двамата пилоти.

 
 
Коментарите са изключени за Нови данни около катастрофата на Germanwings