shareit

Новак: Русия и Турция подписват „Турски поток“ в близките месеци

| от |

Русия може да подпише междуправителственото споразумение за „Турски поток“ през второто тримесечие на 2015 г. Това заяви руският министър на енергетиката Александър Новак пред телевизия „Россия 24“.

Той съобщи, че „Газпром“ е съгласувал с турската страна маршрута на новия газопровод, който ще бъде построен след отказа на Русия от проекта „Южен поток“.

Министърът на енергетиката припомни, че 600 км от новата тръба ще минат по „стария маршрут“ на „Южен поток“, други 250 км от новия участък ще се насочат към Турция, а 180 км ще бъде дължината на сухопътната отсечка на територията на Турция до границата с Гърция, където ще бъде изграден газовият хъб.

Новак отбеляза, че в момента се съгласува разрешението за изграждането на „Турски поток“ в турските териториални води.

Капацитетът на новия тръбопровод ще бъде 63 милиарда куб.м. газ. Русия се надява той да заработи преди 2019 г., когато изтича договорът за транзита на „синьо гориво“ през Украйна. „Турски поток“ ще диверсифицира маршрутите за доставката на руския газ на Балканите и Централна Европа и ще прекрати нейната зависимост от украинската газопреносна мрежа. /ТАСС, БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Новак: Русия и Турция подписват „Турски поток“ в близките месеци