shareit

Нова сателитна карта показва бързото темпо на разтопяване на полярните ледове

| от |

Германски изследователи са измерили височината на Гренландия и ледената покривка на Антарктика с безпрецедентна прецизност, пише The Guardian, цитиран от Агенция Фокус.
Новите карти, направени от учените, показват, че ледовете се топят с изключително бързо темпо. Точността на създадените с помощта на сателитен инструмент карти е в рамките на няколко метра. Средната дебелина на ледената покривка на Гренландия е над 2000 метра, а Антарктика осигурява 61 процента от питейната вода, което означава, че на годишна база изследователите могат да направят точна оценка на топенето.
Д-р Вайт Хелм и колегите му геолози от Института “Алфред Вегенер” в германския град Бременхафен съобщават, че полярните ледени покривки губят по 500 кубически километра на година. Това е най-високото ниво на топене от началото на сателитните наблюдения преди 20 години.
Измерванията са извършени от инструмент на борда на сателита на Европейската космическа агенция (ЕКА) CryoSat-2. Сателитът преминава по-близо до полюсите от всеки друг подобен апарат. Радарът на апарата е изпратил 7.5 милиона измервания от Гренландия и 61 милиона от Антарктика през 2012 година. Това е позволило на учените да работят с последователни измервания, направени от един и същи инструмент. В рамките на три години, изследователите са събрали 200 милиона измервания от Антарктика и 14 милиона от Гренландия. Те са успели да проучат как ледената покривка се е променила в сравнение с данните на сателита на Националната космическа агенция на САЩ (NASA) IceSat.

 
 
Коментарите са изключени за Нова сателитна карта показва бързото темпо на разтопяване на полярните ледове