shareit

Ники Георгиев – историята на един млад изобретател

| от chronicle.bg |

Ники Д. Георгиев е един от онези млади хора, за които няма невъзможни неща. Той е само на 25 години, а вече има зад гърба си няколко реализирани проекта, сред които създаване на персонален асистент с изкуствен интелект. Сега е на прага да реализира още един съществен иновативен проект – да създаде устройство което черпи енергия от електромагнитните вълни и да използва събраната енергия за захранване на сензори, които събират информация и я изпращат през интернет в база данни която обработва информацията.

Ники завършва бакалавърска степен „Бизнес мениджмънт“ във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) в съвместна програма с Шефилдския университет, а след това и магистърска програма „Предприемачество, иновации и финанси“ отново във ВУЗФ. Именно тогава той започва да обмисля по какъв начин може да комбинира знанието, което е придобил в университета със страстта си. „Интересите ми са свързани с технологиите, психология, квантова физика, био химия, неврология, роботика и наука за частиците. Затова реших да използвам знанията си и да създам продукт, който да пусна на пазара, а именно – устройството „Neo Genesis“, обясни Ники. To e първата стъпка към реализиране на цялостния проект и изпращане на сателит в Космоса, който да събира енергия от слънчевите лъчи и да ги изпраща до земята.

Устройството може да намери приложение на много пазари, като основният фокус на създателя е индустриалният бизнес – заводи, фабрики, пристанища, транспортни компании и логистични центрове. Друго приложение е свързано с предимствата му за модернизация на дома и използването му в полето на smart home. Очаква се Neo Genesis да бъде пуснат на пазара в края на годината или началото на следващата.

„Магистратурата по предприемачество и иновации във ВУЗФ беше най-големият тласък за мен да започна да се занимавам точно с този проект. Преподавателите ми помогнаха да си валидирам идеята, да избера правилния бизнес модел, правилния пазар, на който да го пусна и да реализирам продукта така, че да бъде успешен“, обясни Ники.

IMG_1634

В момента той разработва прототип на устройството, което да черпи енергия от електромагнитните вълни тази енергия ще се използва да събира информация за налягане, топлина, движение, вибрации, локация и т.н чрез сензори. Така например може да се измерва атмосферното налягане, температурата, замърсяването на въздуха, локацията на дадена стока или машина. „Идеята се зароди, когато търсех алтернативен източник на енергия, това как мога да събирам енергия от околността и най-вече от откритията на Никола Тесла.“ споделя създателят.

Докато е студент във 2 курс на бакалавърската си степен, Ники реализира и първия си проект – персонален асистент.

„Тогава бях втори курс в специалност „Бизнес мениджмънт“ и с мой колега от университета решихме да създадем мобилно приложение за time management. След това го надградихме и превърнахме в персонален асистент, а накрая решихме да му дадем малко характер и интегрирахме изкуствен интелект.“

„Това беше първият ми продукт и още не знаех как да го разработя. Координирах всичко около проекта освен с колегата ми, и с преподавателите ми – от дизайна, правилна стратегия на пазара и как да го позиционираме на пазара. Помогнаха ни да изградим правилен бизнес модел и да изберем точния пазар за продукта. Най-ценното, което научих тогава бе, че първо трябва да се стремиш към определен пазарен сегмент и таргет. Накрая резултатът бе блестящ“, обясни той.

IMG_1635

 
 
Коментарите са изключени за Ники Георгиев – историята на един млад изобретател