Невролозите установиха защо някои хора са склонни към самота

| от |

Ако човек има проблеми с установяването на социални връзки, в детството си той по всяка вероятност е преживял травма на главата. Изследване на американски учени от университета „Бригъм Йънг“, продължило три години, показва, че последиците от травмите на главата са много по-големи, отколкото се смяташе досега, съобщи Counsel&Heal.

2014-03-26-Alone_Man1440x900

Учените са установили, че най-често подобни травми са били получени в резултат на пътно-транспортни произшествия. При тях са били увредени определени зони на мозъка, свързани с това дали човек в бъдеще ще има много приятели. Като цяло последиците от подобни травми не се проявяват външно. Истина е, че са възможни проблеми със запомнянето. А този факт е много важен за
общуването с хора.

Учените са сравнили социалния живот и способностите да мислят на деца с увреждания на фронталния кортекс и здрави момчета и момичета. Използвано е МРТ-сканиране за оценка на състоянието на мозъка. Също така са били анкетирани родителите. Всичко това е позволило да бъде доказано, че социалната отчужденост и когнитивното състояние са свързани (съчетанието на краткотрайната памет и скоростта на обработка на информацията).

В рамките на социалното взаимодействие с други хора трябва да се обработва това, което казва събеседникът, като едновременно се отчитат и невербалните сигнали. За да има адекватна реакция, тази информация трябва да може да се съхранява в паметта. Изследователите сега искат да разберат как да въздействат на мозъка, за да подобрят социалното взаимодействие.

 
 
Коментарите са изключени за Невролозите установиха защо някои хора са склонни към самота