shareit

Невероятната история на Елиф Й. от Мюнхен

| от |

Каква сила може да те накара да зачеркнеш изцяло живота си дотук и да поемеш по пътя на джихада? Това е невероятната история на 16-годишната Елиф Й. от Мюнхен, зарязала семейство и приятели заради „Ислямска държава“, пише Дойче веле.

„Остават само 15 дни с Божията помощ. Днес ще си купя билет за самолета. Признавам си, че малко ме е страх“, пише на кариран лист Елиф Й. в средата на февруари.

Елиф е на 16 години. Израснала е в Бавария. От средата на март от нея няма и следа. Всичко говори за това, че младото момиче се е присъединило към „Ислямска държава“ – вероятно като жена на някой боец. Екип журналисти от WDR, NDR и „Зюддойче Цайтунг“ е придружил бащата на Елиф, направил отчаян опит да тръгне по следите на дъщеря си, за да я открие.

Промяната

Само до преди 1 година все още нищо не подсказва за подобно развитие. Тогава Елиф е на 15 години и живее с не толкова строго религиозното си семейство в предградието на Мюнхен Нойрийд. Елиф е с изрусени коси, има пиърсинг на езика и дори често употребява алкохол. През април 2014 година, след тежък запой, пада във водите на река Изар с 1,8 промила алкохол в кръвта и едва успяват да я спасят. След това изведнъж всичко се променя…

Елиф започва все по-често да контактува с ислямистки групи във Фейсбук, непрекъснато е онлайн със смартфона си. Присъединява се и към групата „I lоve Allah“ в Whatsapp. Започва да харесва всичко, което се предлага там, като посредничества за запознанства с цел женитба или облекло от ислямски онлайн-магазин, маркира с „харесвам“ постинги и снимки на бойци в бойни униформи с калашници в ръцете. Елиф се потапя в един свят на тийнейджъри, използващи ислямски жаргон и възхваляващи Аллах с арабски сентенции като „In shaa Allahs“. Постепенно Елиф започва да говори като другите, част от които иска да е и тя. При това тя не говори арабски, а турският ѝ е на средно ниво – в къщи семейството говори предимно на немски.

Елиф започва да разменя и обяви с цел женитба. Изпраща на своя приятелка снимка с двама млади брадати мъже, пред които се вижда шише лимонада с арабски етикет. Елиф пита приятелката си, кого от двамата намира за по-атрактивен.

Втори шанс от Аллах

Елиф сменя и облеклото си. Първоначално носи само забрадка, след това дълга роба, която прикрива очертанията на тялото ѝ, а накрая слага бурка и ръкавици. Но в къщи крие това от родителите си. „Ние не знаехме, че навън се забулва“, казва майката. Братята ѝ разказват, че се преобличала в един гараж на път за училище. По-малкият ѝ брат Ерен веднъж я попитал защо се е променила така рязко, а тя му отговорила, че Аллах ѝ бил дал втори шанс в живота.

Моментна слабост, някакво критично изживяване, криза на идентичността – най-често срещаните причини за радикализирането сред младежите, според психолозите. Чрез една група в социалните мрежи Елиф влиза във връзка с жена, която ѝ обещава богоугоден живот в Сирия. Самата тя произхождала от Германия, но сега живеела в Сирия. Жената дори предлага да ѝ плати пътуването до Сирия. „Обичам я заради Аллах. Без нейна помощ нямаше да се осмеля да предприема „Hijra in Shaa Allah“ (да емигрираш по волята на Бог). „Само по-скоро да се махна от страната на неверниците“, пише Елиф в бележките си.

Нова тенденция

„Тръпна в очакване. Най-сетне няма да има нужда да нося забрадката тайно! С копнеж очаквам 28 февруари – деня, който ще промени изцяло живота ми“, пише Елиф в бележника си. В друга записка тя посочва, че мрази Германия и допълва: „С калашников на джихад в името на Аллах“. По-долу допълва арабското наименование на терористичната организация „Ислямска държава“ – Dawlatul Islam.

През последните месеци силите за сигурност регистрират все по-вече пътувания на млади жени до Сирия, сред които и много непълнолетни. Това е нова тенденция. Своето пътуване Елиф Й. е планирала най-щателно: разбива спестовната си касичка и предлага на своя приятелка да ѝ купи самолетен билет за уикенда, в който майка ѝ не е в къщи. 13 дни преди полета тя записва в бележника си, че ще спи у една приятелка в Мюнхен. Тайно взема международния си паспорт от шкафа в хола и казва на родителите си, че иска да се види с една съученичка през уикенда и ще остане да спи при нея. Рано сутринта на 28 февруари Елиф Й. напуска жилището на приятелката си в Мюнхен. Няколко дни преди това тя изтрива повечето си профили от социалните мрежи и сменя сим-картата на телефона си. Разрязва старата и я скрива в дъвка, вероятно с цел да заличи следите си. По всяка вероятност тя е изпълнявала стриктно получени от някого указания за това.

Никой не се усъмнява

Без никакви проблеми Елиф Й. преминава през всички проверки на летището в Мюнхен и са качва на самолета за Истанбул. Очевидно полицаите не виждат нищо нередно в това, че малолетно момиче пътува самó. Това потвърждава по-късно и приятелката, при която Елиф е преспала. На нея обаче и направило впечатление това, че Елиф изведнъж отново сложила „западни дрехи“.

Камерите за видеонаблюдение на летището в Истанбул са документирали срещата на Елиф Й. с някаква жена. В кадър се вижда как двете се разделят с целувка. Елиф Й. се качва в такси. Шофьорът я закарва до автогара, откъдето още същата вечер тя се качва на автобус за Газиантеп в Югоизточна Турция, което също е документирано от камери за видеонаблюдение. В Газиантеп, на 60 километра от турско-сирийската граница, тя пристига рано сутринта в неделя. Един час по-късно, на 1 март около 6 сутринта, Елиф Й. изключва мобилния си телефон и след това следите ѝ се губят.

Още същия ден в Мюнхен забелязват отсъствието на Елиф, която е обявена за издирване. Ден по-късно бащата заминава за Истанбул с надеждата да открие следите на дъщеря си. Заговаря всеки, който би могъл да знае нещо по случая и показва снимки на дъщеря си от автогарата в Газиентеп. Обърнал се е за помощ към телевизията и е създал група във Фейсбук „Намерете Елиф“. Но от 16-годишното момиче няма никаква следа.

 
 
Коментарите са изключени за Невероятната история на Елиф Й. от Мюнхен