shareit

Не една, а няколко измами на Volkswagen

| от chronicle.bg |

Автомобилната компания Volkswagen е направила няколко версии на софтуера за манипулиране на тестовете за дизелови емисии, съобщава Reuters. Това означава, че е вероятно германският автопроизводител да е направил комплексна измама.

През седемгодишния период на манипулиране, за което Volkswagen вече си призна, компанията е променяла нелегалния си софтуер за четири вида двигатели, твърдят източниците на информационната агенция, сред които има мениджър от групата и американски официален представител, близък до разследването.

От Volkswagen не пожелаха да коментират информацията, с аргумента, че разследванията срещу клоновете на компанията в Европа и САЩ продължават. На въпрос за броя на хората, които може да са знаели за измамите, говорител в централата на компания във Волфсбург отговори следното: „Работим активно, за да проучим кой какво и кога е знаел, но е твърде рано да се каже“.

Някои експерти и анализатори от бранша са на мнение, че няколко версии на манипулиращото устройство повдигат вероятността за замесени редица служители. Според тях софтуерните техници са се нуждаели от редовно финансиране и сведение за двигателните програми. Миналия месец Volkswagen призна, че около 11 милиона автомобила по света са оборудвани със софтуер, чрез който се занижават реално отделяните вредни газове при проверки на дизеловите коли. В този брой влизат 5 милиона леки автомобила Volkswagen, 2,1 милиона от марката Ауди (Audi) и 1,2 милиона с емблемата на Шкода (Skoda).

 
 
Коментарите са изключени за Не една, а няколко измами на Volkswagen

Повече информация Виж всички