shareit

НАСА предупреди за опасност при изстрелване на ракетите Space X

| от chronicle, по БТА |

Изстрелването на новите ракети-носители на американската компания „Спейс екс“ с екипаж на борда е свързано с възникването на опасни ситуации и противоречи на техниката за безопасност на пилотираните полети в космоса, предупреди НАСА, цитирана от БТА.

Тези правила действат в космонавтиката над 50 години. Специалистите изтъкват, че при охлаждането до свръхниски температури на горивото, използвано от носителите на „Спейс екс“, трябва да се изстреля ракетата до половин час след началото на зареждането. Това обстоятелство не оставя достатъчно време на членовете на екипажа да заемат совите места в кораба-капсула, прикрепен към ракетата. Нито една страна в света не разполага астронавтите си на борда преди да е завършило зареждането с гориво. „Спейс екс“ досега пристъпваше към стартове без хора на борда, но в бъдеще възнамерява да прави точно това.

Специалистите от НАСА са единодушни, че плановете на компанията да разполага астронавти преди началото на зареждането нарушават критериите за безопасност на ускорителния блок, действащи от 50 години както в САЩ, така и в другите страни по света.

От 2012 година насам „Спейс екс“ осъществи няколко успешни доставки на товари до Международната космическа станция /МКС/. Планира се до 2-3 години компанията да доставя до МКС и астронавти

 
 
Коментарите са изключени за НАСА предупреди за опасност при изстрелване на ракетите Space X