shareit

Най-скъпото уиски в света беше продадено на търг

| от chronicle.bg |

Най-скъпото уиски в света беше продадено за 1,2 милиона паунда (2,639,250 лева) от аукционна къща Christie’s в Лондон.

Старата напитка идва в специална бутилка изрисувана от ирландския художник Майкъл Дилън. Тя счупи рекорда от едва миналия месец, когато бутилка от същата 1926 година беше продадена от Bonhams в Единбург за 848 000 паунда (1 864 525 лева). По-предният рекорд пък е 30 000 паунда (66 000 лева) и се осъществява само няколко месеца по-рано отново от Bonhams само че в Хонконг.

Macallan 1926 е 60-годишно, което е бутилирано през 1986 година, след като отлежава в бъчви т шери в дестилерията Macallan до река Спей в Шотландия.

Трима художници са помолени да направят дизайна на етикета: Питър Блейк – известен за дизайна на обложката на „Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band“ на Бийтълс, италианеца Валерио Адами, както и Дилън. Но докато Блейк и Адами правят етикети за 12 номерирани бройки уиски, Дилън рисува ръчно бутилката Macallan.

Тим Тръптий, международния директор по вината в Christie’s, казва на сайта на аукционната къща: „Дестилерията не бяха сигурни, че уискито още съществува. За последно беше видяна във Fortnum & Mason в Лондон през 1999“. И добавя: „Това уиски на практика е най-добрият и най-колекторски сингъл малт, произведен през 20 век“.

 
 
Коментарите са изключени за Най-скъпото уиски в света беше продадено на търг