shareit

Най-големият акционер в Лондонската борса се оттегли

| от |

Европейските фондови пазари рязко се понижиха в началото на днешната търговия под натиска на акциите на Лондонската борса и технологичните компании.

Общият европейски индекс FTSEurofirst 300 спадна с 1,54 процента, а индексът на „сините чипове“ Euro STOXX 50 – с 1,57 процента. Немският индекс DAX се понижи с 1,78 процента, британският FTSE 100 – с 1,21 процента, а френският CAC-40 – с 1,62 процента.

Котировките на Лондонската фонова борса (LSE) спаднаха с 9,6 процента, тъй като нейният най-голям акционер – Borse Dubai продава всичките си акции. Той разчита да получи за тях 1,5 милиарда фунта стерлинга ($2,23 млрд.), съобщава Reuters.

Тази продажба повдига доста въпроси за нейните причини, но ефектът е виден – понижение на акциите на LSE. Това може да накара и други инвеститори да се замислят за перспективите на лондонската борса, смята анализаторът на Hargreaves Lansdown Кит Боуман.

Индексът STOXX Europe 600 на технологичните компании се понижи с 2,9 процента. Акциите на британския производител на микросхеми ARM поевтиняха с 4,6 процента, а на холандския производител на полупроводниково оборудване ASML – с 3,8 процента, заради спада в продажбите на компютрите.

Индексът на петролните компании се покачиха с 0,5 процента благодарение ръста на цените след военната операция на Саудитска Арабия в Йемен. / money.bg

 
 
Коментарите са изключени за Най-големият акционер в Лондонската борса се оттегли