shareit

Най-големите печеливши и губещи от краха на петролните цени

| от |

Сривът на цените на петрола провокира „Блумбърг“ да подреди най-големите печеливши и губещи от краха на нефта.

1. Печеливш – щатският долар: САЩ изпраща по-малко долари в чужбина, за да плаща за вноса на петрол в страната, с което успява и да укрепи валутата си.

2. Губещ – инфлационните цели: По-евтината енергия тласка надолу цените в момент, в който централните банки се стремят към по-висока инфлацията, за да се предотвратят резкия спад на цените и заплатите.

3. Печеливши – Саудитска Арабия, Обединени арабски емирства, Катар и Кувейт: Тези богати производители на петрол са решени да защитят своя пазарен дял. Те могат да си позволят да продават на по-ниски цени.

4. Губещи – Венецуела, Иран и Нигерия: По-слабите членове на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) се нуждаят от по-високи цени, но не могат да си позволят и намаляване на производството.

5. Победител – Зак Шрайбер: Ръководителят на хедж фонда PointState Capital прогнозира пред инвеститори по време на конференция през май, че цените на суровия петрол ще се понижат. Фондът му успя да спечели около 1 млрд. долара от залога за спад в цените на нефта.

6. Губещи – магнатите: Загубите на петрола в последната година доведоха до сериозен спад на печалбата на редица мастодонти в бизнеса, инвестирали сериозни суми в годините на бума.

7. Победител – Филипините: Икономическият растеж на островната държава, която внася почти цялото нужно ѝ количество петрол, ще се ускори до 7,6% през следващите две години, при цена от 40 долара за барел суров нефт, сочат данни на Oxford Economics.

8. Губещ – Гренландия: Мечтите за бум в сондажите и икономическа независимост изчезнаха, след като цените на петрола се сринаха.

9. Победител – танкерите: Собствениците на кораби могат да разчитат едновременно на повече товари и на по-ниски цени на горивото. Търговците от своя страна дори могат да наемат танкери, които да използват като плаващ склад.

10. Губещ – дълбоководните сондажи: Проектите в условията на високи цени нямат място в новата петролна ера, според инвестиционната банка Goldman Sachs.

/ News7

 
 
Коментарите са изключени за Най-големите печеливши и губещи от краха на петролните цени